Mihai Goțiu, avertisment pentru premierul Cîțu: „Retragerea dosarului Roșia Montană de la UNESCO ar fi o călcare în picioare a promisiunilor”

Mihai Goțiu, avertisment pentru premierul Cîțu: „Retragerea dosarului Roșia Montană de la UNESCO ar fi o călcare în picioare a promisiunilor”

Mihai Goţiu, fost senator de Cluj și membru al Biroului Naţional USR PLUS, consideră că retragerea dosarului Roşia Montană de la UNESCO ar reprezenta o încălcare a promisiunilor PNL.

Fostul parlamentar clujean subliniază că formaţiunea din care face parte va utiliza toate pârghiile, în cadrul coaliţiei, pentru ca dosarul să fie finalizat cu succes în luna următoare.

"Decizia, undeva în iulie urmează să fie luată, pentru că anul trecut a fost amânat Comitetul UNESCO din cauza pandemiei şi sper să nu uite domnul Cîţu că redepunerea dosarului la UNESCO a fost făcută în urma unei condiţii pe care PNL şi-a asumat-o în 2019, când am susţinut Guvernul, de-a redepune dosarul, lucru care s-a şi întâmplat la sfârşitul lui ianuarie 2020.

Deci ar fi o încălcare nu doar a intereselor comunităţilor din Apuseni, a promisiunilor pe care le-au făcut faţă de USR pentru guvernare, ci şi a promisiunilor pe care le-au făcut public în faţa cetăţenilor. Pur şi simplu şi-ar călca în picioare promisiunile făcute", a precizat Goţiu, potrivit Agerpres.

El a subliniat că USR PLUS nu îşi va schimba punctul de vedere pe acest subiect, adăugând că, în momentul fuziunii dintre USR şi PLUS, europarlamentarul Dacian Cioloş a fost la rândul său categoric pe acest subiect.

"Inclusiv numele Uniunea Salvaţi România vine de la 'Uniţi salvăm toată România', cum s-a strigat în toamna lui 2013, venind de la 'Uniţi salvăm Roşia Montană'. Adică noi, ca şi denumire, ca moment de formare a partidului acestuia, ne revendicăm, prin acronim, de la mişcarea pentru Roşia Montană.

În 2019, când a fost primul Comitet Politic în care am discutat fuziunea - şi atunci discutam alianţa electorală cu PLUS, pentru europarlamentare - personal l-am întrebat pe Dacian Cioloş care e poziţia lui faţă de acest subiect şi a spus foarte clar că Roşia Montană va intra în UNESCO, deci din punctul acesta de vedere, în cadrul USR PLUS, nu există absolut nicio şansă de a ne schimba poziţia, ci de a utiliza toate pârghiile în coaliţie pentru a opri retragerea dosarului de la UNESCO şi, mai mult, de a determina Guvernul, şi în special MAE şi Ministerul Culturii, care au cele mai multe atribuţii, de susţinere a candidaturii până la capăt", a menţionat fostul senator.

În opinia acestuia, listarea Roşiei Montană în UNESCO nu ar afecta litigiul cu Gabriel Resources, de la Washington.

"Aceasta este o minciună de la un capăt la altul, pentru că patrimoniul cultural de la Roşia Montană are un regim de protecţie asigurat de legislaţia din România, iar situl de la Roşia Montană este inclus pe Lista Monumentelor Istorice cu perimetrul actual, şi subteran, şi suprateran, încă din anul 1992. Adică înainte ca Gabriel Resources să aibă vreo licenţă la Roşia Montană şi chiar cu ani buni înainte ca această companie să existe.

Deci, nu poate să spună că statul român ar fi inclus Roşia Montană pe Lista Monumentelor Istorice din România ca să blocheze afacerea lor, în condiţiile în care era pe Lista Monumentelor Istorice încă din 1992. Legislaţia din România oferă la ora actuală protecţie pentru situl de la Roşia Montană. Clasarea în UNESCO nu aduce nimic suplimentar ca şi protecţie juridică faţă de ceea ce există deja în legislaţia din România, ci reprezintă doar o oportunitate pentru a folosi reţeaua UNESCO, brandul UNESCO, finanţările care se pot obţine din punctul acesta de vedere pentru dezvoltarea zonei, valorificând patrimoniul cultural şi natural", a precizat Goţiu.

Potrivit fostului senator de Cluj, posibilitatea retragerii dosarului de la UNESCO vine în contextul competiţiei politice interne din cadrul PNL.

"Din păcate, momentul în care se repune în discuţie retragerea vine - şi asta îmi asum politic afirmaţia - într-un context în care domnul Cîţu încearcă să îşi asigure fidelitatea unor parlamentari şi lideri de Alba, în frunte cu Florin Roman, care au fost de-a lungul timpului susţinători ai cianurii şi dinamitei în Apuseni", a susţinut Goțiu.

Vicepremierul Dan Barna, copreşedinte USR PLUS, a subliniat luni că formaţiunea susţine în continuare listarea dosarului Roşiei Montană în patrimoniul UNESCO şi că va menţine acest punct de vedere şi în cadrul coaliţiei, chiar dacă va exista o propunere alternativă.

Premierul Florin Cîţu a declarat, luni, că deocamdată nu s-a luat o decizie cu privire la Roşia Montană, urmând ca discuţiile să se reia la viitoarea şedinţă a coaliţiei de guvernare.

Comenteaza