Mihai Răzvan Ungureanu: "Federaţia Rusă avea planul anexării Crimeei în sertar"

Mihai Răzvan Ungureanu:
Cu autoritatea celui care a condus atât spionajul, cât şi diplomaţia românească, Mihai Răzvan Ungureanu susţine că ruşii planificaseră de mult destabilizarea Ucrainei, dar declanşarea acestei crize a fost devansată.

"Planul anexării Crimeei şi generarea de tensiuni în estul Ucrainei era un plan pe care Federaţia Rusă îl avea în sertar pentru situaţia în care Ucraina ar fi intrat în NATO. Fuga lui Ianukovici i-a făcut, însă, pe ruşi să acţioneze mai repede", a declarat Ungureanu azi la Cluj. "Ţinta finală era transformarea Ucrainei în stat închis continental. Ucraina este cel mai mare exportator de produse agricole, iar principala cale de transport a acestor produse e cea maritimă. dacă îi blochezi accesul la mare, rămâne o ţară închisă. Este condamnarea la moarte a unui stat tampon între Uniunea Europeană şi Federaţia Rusă".

În opinia sa, viitorul Republicii Moldova depinde de inteligenţa conducătorilor ei. "Dacă autorităţile de la Chişinău vor răspunde provocărilor din Transnistria, un conflict îngheţat va deveni cald, pe modelul estului Ucrainei, iar un asemenea conflict va pune în mişcare şi Găgăuzia şi, deşi Găgăuzia e cam jumătate cât cartierul Ferentari, confruntată cu un exod masiv al forţei de muncă, în acel moment Moldova va avea o problemă în a exista", a apreciat Ungureanu.

Comenteaza