Ministrul Digitalizării după atacurile cibernetice în sistemul de sănătate românesc: "Urmează investiţii de 100 de milioane de euro"

Ministrul Digitalizării după atacurile cibernetice în sistemul de sănătate românesc: "Urmează investiţii de 100 de milioane de euro"
| Foto: News.ro

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a declarat vineri că urmează investiţii extrem de importante în infrastructura de sănătate din România după atacurile cibernetice majore înregistrate recente în sistemul de sănătate românesc, care a afectat mai multe spitale din ţară.

Bogdan Ivan a răspuns astfel, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, întrebat fiind cum se pregăteşte statul, în faţa celor "două crize majore" provocate de atacurile cibernetice puternice asupra mai multor unităţi medicale şi Camerei Deputaţilor.

"Urmează investiţii extrem de importante în infrastructura de sănătate din România, 100 de milioane de euro. Statul român se pregăteşte foarte clar, actualizând legislaţia, aducând noi linii de finanţare pentru tot ceea ce înseamnă infrastructura IT a statului român şi investind foarte clar, şi aici vorbesc atât de recomandările DNSC, cât şi despre un cadru unitar la nivel naţional în materie de recomandare din partea statului român pentru fiecare entitate a autorităţilor publice locale sau centrale, în care se creează un ghid extrem de simplu, în care toţi responsabilii pentru infrastructura IT trebuie să respecte nişte condiţii minime, de la schimbatul frecvent al parolelor până la modul în care se stochează anumite date, până la, poate, chiar un management al aplicaţiilor care pot să fie folosite pe dispozitivele de serviciu în sistemul informatic al autorităţilor publice din România", a arătat Ivan, conform Agerpres.

Acesta a precizat că autorităţile române lucrează împreună cu reprezentanţii European Cyber Security Competence Center la elaborarea "unei 'biblii' a securităţii cibernetice".

"Am avut o discuţie cu ei în această săptămână. Împreună şi cu celelalte instituţii pregătim acest ghid care să fie, mult spus, dar care să fie ca şi "o biblie" a securităţii cibernetice, de bază pentru fiecare dintre administratorii sistemelor IT din spectrul public din România.

Din datele pe care le am, preliminare, pentru că încă nu s-a finalizat toată această procedură, cea mai mare parte a datelor a fost recuperată, ele având backup şi urmează ca tot ce înseamnă sistemul informatic al Camerei Deputaţilor să fie cuprins într-un proiect de finanţare mai larg, pentru finanţarea securităţii cibernetice pentru mai multe instituţii publice. Asta undeva în cursul anului 2024", a mai spus Ivan.

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) desfășoară o investigație asupra unui atac cibernetic executat cu aplicația ransomware Backmydata, un virus din familia ransomware Phobos, care a criptat datele din serverele mai multor spitale din România care folosesc platforma informatică Hipocrate.

Conform ultimelor informații transmise de instituția amintită, 21 de spitale au fost afectate, la începutul lunii februarie, în urma atacului iar „celelalte 79 de unități din sistemul de sănătate au fost deconectate de la internet și asupra lor se desfășoară investigații suplimentare pentru a se stabili daca au fost (sau nu) ținta atacului”.

Comenteaza