Ministrul Dîncu: „Există implicaţii regionale ale agresiunii ruse împotriva Ucrainei”

Ministrul Dîncu: „Există implicaţii regionale ale agresiunii ruse împotriva Ucrainei”
| Foto: Facebook - Vasile Dincu

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, susţine că există implicaţii regionale ale agresiunii ruse împotriva Ucrainei.

Dîncu anunţă finalul reuniunii Consiliului Afaceri Externe în formatul miniştrilor apărării din statele membre ale UE, prezidată de Josep Borrell, Înalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate.

Conform ministrului, dezbaterile au fost concentrate pe stadiul implementării Busolei Strategice, cu accent pe eficienţa misiunilor şi operaţiilor derulate sub egida Politicii de Securitate şi Apărare Comună (PSAC) şi pe agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei.

În cadrul primei sesiuni de lucru, discuţiile au vizat generarea sprijinului pentru o serie de propuneri privind creşterea eficacităţii operaţiilor şi misiunilor PSAC, în condiţiile în care evoluţiile recente, atât cele din Ucraina, dar şi cele de pe continentul African, au demonstrat, cu claritate, nevoia unei schimbări pe palierul operaţional al UE.

„În acest context, am subliniat importanţa flexibilităţii şi adaptabilităţii mandatelor misiunilor PSAC, elemente-cheie pentru optimizarea eforturilor operaţionale şi îndeplinirea obiectivelor. Am evidenţiat totodată relevanţa sprijinului autorităţilor locale din statele terţe pentru acţiunea externă a UE, acesta fiind esenţial pentru succesul oricărui demers operaţional”, scrie Dîncu pe Facebook.

Apoi, ministrul spune că, alături de ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, care s-a alăturat reuniunii prin videoconferinţă, s-a discutat despre situaţia de securitate din Ucraina, precum şi despre demersurile de sprijin din partea statelor din Uniunea Europeană.

„Am vorbit despre nevoia ca la nivelul UE să continue sprijinul oferit Ucrainei, dar şi despre necesitatea coordonării şi menţinerii unităţii transatlantice în răspunsul ferm la agresiunea Rusiei. Am atras atenţia asupra faptului că există implicaţii regionale ale agresiunii ruse împotriva Ucrainei şi că este nevoie să continuăm sprijinul pentru statele din vecinătatea estică. În marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe, am participat la şedinţa Comitetului Director al Agenţiei Europene de Apărare (EDA) unde a fost agreată modalitatea de operaţionalizare a Centrului european pentru inovare în domeniul apărării (Hub for EU Defence Innovation - HEDI).

Totodată, am discutat despre perspectivele privind intensificarea, în următoarea perioadă, a acţiunilor dedicate acoperirii deficitelor de capabilităţi în domeniul apărării la nivelul UE. De asemenea, am avut o întrevedere cu ministrul francez al apărării, Doamna Florence Parly. Am discutat împreună subiecte de actualitate de pe agenda NATO, UE, dar şi aspect legate de cooperarea dintre România şi Franţa, cu accent pe măsurile de consolidare a capacităţii de a apărare a flancului estic al NATO”, adaugă ministrul Apărării Naţionale.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza