Ministrul Justiţiei, în Parlamentul European, despre Ordonanţa 13: CCR a adoptat o decizie de principiu, procurorul nu poate cerceta miniştri care legiferează

Ministrul Justiţiei, în Parlamentul European, despre Ordonanţa 13: CCR a adoptat o decizie de principiu, procurorul nu poate cerceta miniştri care legiferează
Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a explicat în faţa Comisiei de libertăţi, justiţie şi afaceri interne din Parlamentul European ancheta privind ordonanţa 13, făcând referire la decizia CCR, care a "statut că procurul nu are competenţa să urmărească penal pe miniştri care adoptă acte normative".

"Am solicitat şi solicit fiecăreia dintre cele trei puteri ale statului să rămână în matca lor instituţională. Arhitectura statului de drept este bine concepută, ea mai trebuie şi bine cunoscută, trebuie şi pe deplin respectată. Dacă nu se întâmplă aşa, puterile riscă să intre în zona de competenţă a altor autorităţi, aşa cum s-a întâmplat, acesta fiind unul din principalele temeiuri, aşa cum s-a întâmplat cu deja celebra OUG 13, adoptată de Guvern, abrogată de Guvern, ca tot românul să fie convins că nu poate să renască printr-o decizie de neconstituţionalitate. (..) CCR a constatat şi a adoptat o decizie de principiu, prin care a statuat că procurul nu are competenţa să urmărească penal pe miniştri care au liberatatea să aprecieze când şi cum adoptă, iar Curtea a statuat că există şi a existat un conflict juridic. E important că procurorul nu poate ancheta pe viitor miniştri care adoptă acte normative", a spus Tudorel Toader.

Toader a mai explicat că ordonanţa în sine "nu a fost o problemă, problema a fost de procedură, când şi cum a fost adoptată. Populaţia a reacţionat că ordonanţa a fost adoptată la 10-11 seara, ceea ce e foarte adevărat şi foarte nefiresc", menţionând că Guvernul a lăsat un termen de zece zile pentru intrarea în vigoare a ordonanţei.

Ministrul Justiţiei a vorbit şi despre MCV.

"Am demarat acţiuni pentru ca toate instituţiile implicate în acest mecanism să ne unim competenţele, eforturile, pentru a răspunde condiţionalităţilor cerinţelor din Mecanism. E adevărat că mecanismul nu prevede condiţionalităţi obiective, unele sunt cu o altă componentă, voi depune toate diligenţele pentru a vedea cum le putem îndeplini, pentru a obţine ridicarea MCV", a mai spus Toader.

În ceea ce priveşte supraaglomerarea din închisori, ministrul a spus că a cerut Guvernului măsuri complementare la proiectul de lege privind graţierea unor pedepse.

"Avem 27.234 de deţinuţi în penitenciare. Avem perspectiva deloc plăcută a unei decizii pilot de la CEDO, o perspectivă deloc plăcută de a fi condamnaţi pentru încălcarea condiţiilor de detenţie. Există un proiect de lege pentru graţierea unor pedepse. Ieri am cerut amânarea discutării proiectului de lege pentru ca Guvernul să vină cu măsuri complementare, pentru că graţierea nu este soluţia miracol care să rezolve în prezent şi pe viitor problema supraaglomerării din penitenciare, iar Comisia Juridică a fost de acord", a precizat ministrul Justiţiei.

 

Comenteaza