Video Ministrul Oros: „Anul trecut, agricultura și economia românească au pierdut 1,2 miliarde de euro”

Ministrul Oros: „Anul trecut, agricultura și economia românească au pierdut 1,2 miliarde de euro”
| Foto: Facebook.com/nechitaadrianoros

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros susține că agricultura românească nu a fost gestionată cum ar fi trebuit în ultimii ani.

Adrian Oros, care este și candidat PNL Cluj la Senat pentru alegerile parlamentare din decembrie, a vorbit la ZIUA LIVE (VIDEO la finalul articolului) despre mandatul de ministru, la un an de la preluarea funcției.

„Am pornit de la un deficit al balanței comerciale pentru produsele agro-industriale, ajuns la 1,24 miliarde de euro. Anul trecut, agricultura și economia românească au pierdut 1,2 miliarde euro. Noi schimbăm această paradigmă și am prevăzut 430 de milioane de euro pentru susținerea investițiilor în procesarea și depozitarea produselor agro-alimentare.

Vrem să creștem valoarea materiei prime românești și să corectăm această balanță comercială. Dacă exportăm, să exportăm materie, hrană procesată cu valoare adăugată și desigur să creăm locuri de muncă în industria alimentară”, a declarat la ZIUA LIVE, ministrul Agriculturii.

Oros a afirmat că din cauza modului în care a fost gestionată agricultura românească, rezervele României au de suferit.

„Este un an foarte dificil din cauza evoluției pandemiei de COVID-19, deși activitatea în agricultură și industrie alimentară a continuat. Modul în care s-a desfășurat agricultura românească în ultima perioadă a lăsat ca rezervele strategice să fie din păcate la mâna câtorva mari fermieri. De aceea, a trebuit să reglăm în așa fel această problemă.

Apoi s-a suprapus și o secetă extremă cum n-a mai fost în ultimii 50 de ani în România, am fost nevoiți pentru fermierii care au fost afectați să oferim despăgubiri aproximativ 200 de euro pe ha. Avem și niște scheme de sprijin pentru a compensa pierderile datorate evoluției pandemiei”, a precizat Adrian Oros.

Ministrul Agriculturii a menționat că este vorba de 150 de milioane de euro, bani europeni și peste un miliard de lei din bugetul național.

„Astfel, crescătorii de bovine, ovine, apicultorii și cei din sectorul vegetal au fost despăgubiți și vor fi despăgubiți în continuare. De asemenea, au fost simplificate procedurile prin care fermierii interacționează cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. În infrastructura de irgiații am investit 400 de milioane lei, foarte puțin de cât era nevoie, dar aproape triplu față de cât s-a investit în ultimii ani”, a adăugat Oros.

Comenteaza