Ministrul Transporturilor şi Liviu Dragnea au tranşat scandalul gratuităţii pe CFR pentru studenţi

Ministrul Transporturilor şi Liviu Dragnea au tranşat scandalul gratuităţii pe CFR pentru studenţi
După o discuţie cu Liviu Dragnea, Ministrul Transporturilor anunţă că a fost tranşată problema transportului gratuit cu trenul pentru studenţi.

"Astăzi, 18 februarie 2017, Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc a discutat cu Preşedintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea pe marginea amendamentului depus în Parlament cu privire la proiectul de Lege pentru aprobarea a OUG nr 2/2017, referitor la gratuitatea călătoriilor studenţilor pe calea ferată.

În urma discuţiei, s-a convenit cu privire la faptul că toate măsurile cuprinse în Programul de Guvernare vor fi respectate şi implementate, iar în cazul gratuităţii călătoriilor studenţilor pe calea ferată aceasta nu va fi modificată şi va rămâne în forma prevăzută în OUG nr 2/2017", informează Biroul de presă al ministerului Transporturilor.

Reamintim că în spaţiul public a izbucnit un adevărat scandal după ce un amendament, ce limita gratuitatea pentru studenţi doar pentru călătoriile dintre localităţile de domiciliu şi localitatea în care se află unitatea de învăţământ, a fost adoptat de Comisia de buget din Senat, fiind semnat de senatorii Eugen Teodorovici (PSD) şi Florin Cîţu (PNL). Acesta din urmă a anunţat că renunţă la amendament.

Gratuitatea pe mijloacele CFR pentru studenţi a fost stabilită la începutul acestui an, în luna ianuarie, prin OUG nr. 2/2017. „În tot cursul anului calendaristic, studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, în instituțiile de învățământ superior acreditate, beneficiază de gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a", se spune în ordonanţa respectivă. Până acum, studenții aveau parte doar de o reducere de 50% din valoarea biletului de tren.

După criticile opoziţiei şi mass media, mai mulţi parlamentari şi chiar miniştri ai PSD au susţinut că nu agreează limitarea călătoriilor gratuite cu trenul pentru studenţi.

"În programul de guvernare este precizat faptul că studenții vor beneficia de gratuitate pe tren. Prin urmare, amendamentul care limitează gratuitățile CFR studenților, propus de senatorii Eugen Teodorovici și Florin Cîțu, nu este unul care să asigure o mai bună mobilitate a tinerilor.
Legea încă nu a fost adoptată. Este doar un raport al Comisiei de Buget finanțe. În plen voi susține interesele studenților!

Principiile stabilite de comun acord trebuie respectate. Studenții trebuie respectați", a scris liderul PSD Cluj, Horia Nasra, fost preşedinte al TSD Cluj-Napoca, pe reţeaua de socializare Facebook.

Ministrul Consultării Publice, Gabriel Petrea, nu este de acord nici el cu amendamentele aduse la OUG 2/2017, susţinând că "forma adoptată Guvern este cea dorită de studenţi şi aşa trebuie să rămână", respectiv că studenţii trebuie să beneficieze de gratuitate deplină la transportul feroviar.

"Am văzut amendamentele din Senat cu privire la transportul gratuit al studenţilor şi nu sunt de acord cu ele. Programul de guvernare specifică foarte clar că studenţii vor beneficia de gratuitate pe tren. De aceea consider că forma adoptată şi asumată de Guvern este cea dorită de studenţi şi aşa trebuie să rămână", a scris Gabriel Petrea pe contul său de Facebook.

 

 

Comenteaza