Minorii nu vor mai avea voie să cumpere energizante și țigări electronice

Minorii nu vor mai avea voie să cumpere energizante și țigări electronice

Minorii nu vor mai avea voie să cumpere energizante și țigări electronice, potrivit unor proiecte de lege depuse în Parlament.

Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, a declarat marţi că sunt necesare reglementări legislative în privinţa comercializării băuturilor energizante şi a ţigărilor electronice către minori.

"Am depus la Parlament două iniţiative legislative, sunt depuse în numele grupului Partidului Social Democrat, care prevăd interzicea comercializării produselor din tutun, indiferent că este tutun încălzit, tutun răcit sau cum Dumnezeu s-o mai numi, dar şi a băuturilor energizante către minori. Legiutorul, din punctul nostru de vedere, a scăpat atunci când a făcut legea iniţială aceste două produse, acele ţigări electronice care se regăsesc pe toate rafturile, de toate culorile şi de toate formele, extrem de atractive pentru copii, iar, de asemenea, băuturile energizante în consum excesiv dăunează. (...). În urma discuţiilor cu asociaţiile de părinţi şi de profesori am avut surprinderea să constat faptul că în școlile din România acest consum al tutunului încălzit, a ţigărilor care emit vapori, care au tot felul de definiţii în lege - consumul lor este extrem de răspândit în şcolile din România, în rândul tinerilor din România. (...) Practic, iniţiativa creează şi cadrul legislativ pentru şcoli să aplice sancţiuni şi să aibă regulamente proprii prin care interzic consumul. Evident că după aceea şcoala trebuie să sesizeze organele de poliţie în momentul în care constată că în jurul şcolilor sunt comercializate astfel de produse către copii", a spus preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, la Parlament.

Simonis a precizat că interzicerea comercializării acestor produse se referă la orice spaţiu comercial, inclusiv tonomate.

"Se referă şi la acele tonomate, pentru că tonomatul nu te întreabă care ţi-e vârsta atunci când când bagi banii şi iei produsul, vor avea interdicţie de comercializare tonomatele, iar magazinele nu pot vinde - precum se întâmpla cu alcoolul şi cu ţigările obişnuite, clasice. Atunci când vârsta ţi-e prea fragedă vânzătorul te întreabă dacă ai 18 ani şi îţi cere documentul de identitate. Dacă nu ai 18 ani nu poţi să cumperi", a explicat preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor.

Comenteaza