Miting pentru susţinerea Jandarmeriei, la PÎCCJ: Dacă nu te îndepărtezi de huligani, îţi asumi bătăiţa

Miting pentru susţinerea Jandarmeriei, la PÎCCJ: Dacă nu te îndepărtezi de huligani, îţi asumi bătăiţa
| Foto: foto mediafax.ro

Aproximativ 30 de persoane, potrivit organizatorilor, se află la ora transmiterii ştirii în faţa Parchetului General pentru a susţine Jandarmeria, subliniind că apreciază intervenţia forţelor de ordine la protestul din 10 august. Aceştia spun că protestatarii agresaţi trebuie să-şi asume „bătăiţa”

"Azi sunt diverse cunoştinţe de pe Facebook. Democratic este să protestezi, dar s-o faci în mod civilizat. Nu am fost (la protestul din 10 august) De ce au aruncat jandarmii cu spray? Eu zic că o bordură e ceva violent. Acum sunt în jur de 30 de persoane, autorizaţia este pentru 100. (...) Trebuie să plătească cei care au greşit şi de o parte şi de cealaltă. Dacă avem numai victime, aş vrea să văd şi plângeri de la jandarmi pe ultraj. Nu Jandarmeria singură a reacţionat violent, în timp ce cetăţenii aruncau cu borduri şi cu altele. (...) Le mulţumesc pentru încredere (jandarmilor, n.r.) şi mi se pare normal să lăsăm parchetul să stabilească cine a greşit. Nu putem judeca o întreaga instituţie care reprezintă o instituţşie a statului raportat la cazuri individuale”, a declarat organizatoarea manifestării, Mihaela Marinescu.

O altă tânără, prezentă şi ea la acţiune, consideră că jandarmii trebuie să continue acţiunile similare celor de la protest şi că în România sunt „misogini” care au criticat-o pe femeia jandarm că „este vie”, după ce a fost lovită la miting.

„Spiritul de turmă funcţionează foarte bine şi mişcarea Rezist mizează pe treaba asta. O parte din ele, cu siguranţă da (plângerile sunt întemeiate, n.r.), dar în niciun caz toate. Din păcate, se arată doar secvenţe, nu se arată tot filmulleţul. Dacă li s-a cerut să evacueze piaţa, erau obligaţi. Nu pot să îmi dau cu părerea, pentru că am văzut doar secvenţe. Îi susţin până la capăt. Un mesaj este să continue ceea ce fac, pentru că au făcut foarte bine. Am observat că suntem în continuare o ţară de misogini şi mi se pare inuman faptul că i-au reproşat Ştefaniei (femeia jandarm lovită de protestatari, n.r.) că este vie”, a spus tânăra.

De asemenea, Codruţa spune că protestatarii paşnici care spun că au suferit în urma intervenţiei forţelor de ordine trebuie să înţeleagă că, dacă nu s-au îndepărtat de grupurile violente, îşi asumă „bătăiţa”.

„Legea 60 spune că atunci când eşti avertizat de Jandarmerie prin portavoce de trei ori, rachetă luminoasă roşie, trebuie să te îndepărtezi de acel grup violent. Acum că tu nu te îndepărtezi şi rămâni lângă acel grup de huligani, îţi asumi bătăiţă. Pentru că aşa spune legea”, a spus Codruţa.

Participanţii la manifestare au diferite pancarte cu mesaje de încurajare pentru jandarmi, precum: „Jos labele de pe Jandarmerie”, „Jandarmul meu este şi al tău”, „Respect Jandarmeria Română”.

Pe de altă parte, procurorii militari de la Parchetul General au cerut o expertiză fizico-chimică a gazelor lacrimogene folosite de către jandarmi la protestul din 10 august, cercetările urmând a fi efectuate de experţi din Institutul de Expertize Criminalistice. Până vineri, au fost înregistrate 705 plângeri.

„În urma activităţilor desfăşurate până astăzi, 24 august 2018, în cauza aflată pe rolul Secţiei parchetelor militare având ca obiect cercetarea incidentelor violente petrecute cu ocazia manifestaţiei din Piaţa Victoriei din Bucureşti, numărul plângerilor penale înregistrate a ajuns la 705”, informează reprezentanţii Parchetului General.

De asemenea, procurorii militari au mai solicitat o expertiză a substanţelor gazelor lacrimogene folosite de către jandarmi.

„Totodată, în cauză a fost dispusă efectuarea unei expertize fizico-chimice asupra substanţelor cu efect iritant – lacrimogen existente în muniţia şi în recipientele ridicate de la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, de către experţi din cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice”, mai spune Parchetul General.

Comenteaza