Advertorial MODELUL CLUJ. Duminică, clujenii pot schimba România

MODELUL CLUJ. Duminică, clujenii pot schimba România
| Foto: Nicu Cherciu

În ultimii anii, implicarea civică a clujenilor a devenit un model pentru întreaga țară. Pe 26 mai 2019, un vot pentru Alianța USR PLUS, favorită în sondajele de opinie în Cluj-Napoca, poate transmite mesajul că schimbarea e posibilă și în politica din România.

Mai bine de un deceniu, după 1990, Cluj-Napoca a fost un oraș închis. Singura lui ”mândrie” erau statuile controversate, plăcuțele memoriale, coșurile de gunoi și băncuțele tricolore. Până la începutul anilor 2000, în Cluj-Napoca nu s-a construit aproape nimic, investitorii îl ocoleau. Și, totuși, ”Epoca Funar” a avut și o parte bună. Când cuțitul a trecut până dincolo de os, societatea civilă s-a trezit. A fost nevoie de un șoc pentru a înțelege că ”așa nu se mai poate” și că singura soluție e implicarea.

Așa a început, în prima parte a anilor 2000, lupta pentru spațiul public al orașului, campaniile de afișe sociale MindBomb, împotriva corupției, a discriminărilor etnice, pentru Piața Unirii. La Cluj s-a format grupul care a dus greul campaniei pentru Roșia Montană, aici au avut loc primele proteste, din ianuarie 2012, pentru sănătate, apoi împotriva ACTA.

 În toamna lui 2014, zeci de mii de cetățeni clujeni au ieșit în stradă pentru dreptul la vot al celor din diaspora, ocazie cu care, în Piața Unirii, a fost citită și asumată ”Declarația de la Cluj”, documentul programatic al luptelor și revendicărilor civice. Clujenii s-au mobilizat pentru salvarea apelor și pădurilor României și se implică în rezolvarea uneia dintre cele mai mari probleme ale orașului – cea socială și ecologică de la Pata Rât. Luptele clujenilor și spiritul de schimbare al orașului s-a extins, apoi, în întreaga țară.

După 15 ani de mobilizare civică, Cluj-Napoca e un oraș greu de recunoscut. Provocarea pentru noua generație de clujeni, mulți dintre ei ajunși aici după 2004, este cum să gestioneze dezvoltarea: aglomerația din trafic, prețul chiriilor și al apartamentelor, poluarea. Dar, cu toate acestea, o spun studiile specialiștilor de la Banca Mondială, Cluj-Napoca este orașul cu cel mai mare ”magnetism”, orașul care atrage cei mai mulți cetățeni români și în care mulți dintre aceștia și-ar dori să se mute.

România trece acum printr-un șoc similar celui prin care a trecut Clujul în anii 90. Atacurile în valuri asupra Justiției, favorurile făcute infractorilor, incompetența și impostura cocoțate până în vârful Guvernului, minciunile grosolane promovate de PSD Dragnea și ALDE Tăriceanu în ultimii ani sufocă România pe zi ce trece.

Răspunsul civic a fost pe măsura provocărilor. Pornind de la victoria pentru Roșia Montană, oamenii au învățat să lupte, să iasă în stradă, să se implice, să reziste. Dar încă nu este suficient. E nevoie de o schimbare majoră și la nivelul politicii. Fără o nouă clasă politică, societatea civilă va trebui să reia aceleași lupte, iar și iar, într-un carusel din ce în ce mai accelerat.

La fel cum s-a întâmplat la începutul anilor 2000, când a dat tonul renașterii civice, Clujul poate da acum un semnal pentru schimbarea politică. Sondajul IRES*, realizat înaintea campaniei electorale, arată că Alianța 2020 USR PLUS, din rândul căreia fac parte mulți dintre cei care au activat civic, este favorită în opțiunile de vot ale clujenilor, devansând cu mult ceilalți competitori.

Votul de duminică, 26 mai, reprezintă o șansă uriașă pentru Cluj-Napoca și România, de a vota oameni competenți, care n-au făcut nici un compromis sau blat cu cei care au prădat țara! Te așteptăm, duminică, 26 mai 2019, la urne. Votează Alianța USR PLUS și fii și tu parte din schimbarea României! Fără hoție, ajungem departe!

Articol realizat de Mihai Goțiu, senator USR, unul dintre cei mai implicați activiști în luptele civice din Cluj din ultimele două decenii

*  Sondajul menționat a fost realizat de IRES, pe un eșantion de 1021 de persoane, marja de eroare fiind de 3,0%, pentru USR Cluj. Interviurile s-au desfășurat față în față. Mai multe informații din Sondajul IRES, aici: http://sondajusrpluscluj.strikingly.com/

Articol electoral publicat la comanda USR.

Comenteaza