Modificări la legea privind staţionarea forţelor armate străine în România, adoptate de Senat

Modificări la legea privind staţionarea forţelor armate străine în România, adoptate de Senat
Senatul a adoptat, miercuri, mai multe modificări la legea privind intrarea, staţionarea sau tranzitul forţelor armate străine pe teritoriul României, care prevăd că înfiinţarea unor comandamente străine pe teritoriul ţării noastre se poate face cu aprobarea Parlamentului sau în baza unor tratate.

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii 291/2007 privind intrarea, staţionarea, desfăşurarea de operaţiuni sau tranzitul forţelor armate străine pe teritoriul României a fost adoptat miercuri în plen, Senatul fiind prima cameră sesizată.

Astfel, la articolul 2 a fost introdusă litera i, care stabileşte faptul că "prepoziţionarea înseamnă dispunerea produselor militare, echipamentelor şi materialelor din înzestrarea forţelor armate străine şi, după caz, prezenţa personalului de deservire în facilităţi aparţinând autorităţilor publice, în scopul pregătirii şi/sau desfăşurării unor acţiuni".

Senatorii au aprobat modificarea articolului 3 din Legea 291/2007 privind intrarea, staţionarea, desfăşurarea de operaţiuni sau tranzitul forţelor armate străine pe teritoriul României în sensul că "înfiinţarea pe teritoriul României a unor astfel de organisme se face cu aprobarea Parlamentului, la propunerea preşedintelui României, la solicitarea ministrului Apărării Naţionale, cu avizul CSAT sau în baza tratatelor internaţionale la care România este parte, cu aprobarea preşedintelui, la propunerea ministrului Apărării naţionale şi cu avizul CSAT".

"Preşedintele României informează Parlamentul despre decizie în termen de cinci zile de la luarea acesteia, iar dacă Parlamentul este în vacanţă, de la începerea sesiunii ordinare sau extraordinare, după caz", se mai arată în textul de lege.

În forma actuală, articolul 3 stipula că "înfiinţarea pe teritoriul României a unor comandamente ori baze militare străine sau reprezentanţe militare ale unor organizaţii internaţionale se face cu aprobarea Parlamentului".

Totodată, proiectul de lege stipulează şi faptul că, în cadrul activităţilor specifice, Ministerul Apărării poate pune la dispoziţia forţelor armate străine, gratuit sau contra cost, după caz, poligoane, terenuri, clădiri, tehnică, armament, echipamente şi materiale, precum şi alte bunuri şi elemente de infrastructură din patrimoniul propriu.

Proiectul de lege mai reglementează şi condiţiile în care forţele armate străine pot prepoziţiona produse militare, echipamente şi materiale şi vizează, totodată, şi optimizarea procedurii de notificare a Ministerului Justiţiei cu privire la eventualele fapte cu caracter penal săvârşite de un membru al forţelor armate străine care participă la operaţiuni executate pe teritoriul României.

"Ori de câte ori există o suspiciune rezonabilă cu privire la săvârşirea unei infracţiuni de către un membru al forţelor armate străine, autorităţile militare ale statului trimiţător sau, după caz, organele de urmărire penală şi cercetare penală române sesizate pe orice cale notifică autorităţile militare române. Autorităţile militare române notificate sau care au luat la cunoştinţă în orice mod despre săvârşirea infracţiunii notifică, în termen de 24 de ore, Ministerul Justiţiei, care, la rândul său, notifică de îndată Parchetul de pe lângă ICCJ, în vederea luării măsurilor legale", se mai menţionează în proiectul de lege.

Procedurile de notificare se stabilesc prin ordin comun al ministrului Apărării Naţionale, ministrului Afacerilor Interne şi ministrului Justiţiei.

Proiectul iniţiat de Guvern are un caracter ordinar.

 

Comenteaza