Momentul adevărului pentru Guvernul Orban. Premierul desemnat, discurs în plenul Parlamentului

Momentul adevărului pentru Guvernul Orban. Premierul desemnat, discurs în plenul Parlamentului

Parlamentarii s-au reunit în ședință comună începând cu ora 14.00, pentru a vota guvernul premierului desemnat Ludovic Orban. PSD a anunțat că va boicota ședința, pentru a nu asigura cvorumul necesar votului.

În sală sunt prezenţi 235 de parlamentari ceea ce înseamnă că este întrunit cvorumul de lucru. 

„Vă felicit, apreciez acestă prezență. Nu-mi aduc aminte ca în ultimii 30 de ani să se fi întâmplat ca ședința de învestire a unui guvern să fie boicotată de două partide care arată clar lipsa totală de respect față de cetățen”, a spus Orban.

Ludovic Orban a mai vorbit despre guvernarea PSD „care din păcate a făcut rău României. Trebuie să trecem de acest moment și să începem un drum nou, al reconstrucției, al reluării dialogului interinstituțional, care să reașeze România pe traiectoria nord-atlantică.

El a spus că guvernul pe care îl propune va fi unul cu o durată limitată, care trebuie să ia măsuri urgente.

„Foarte multe instituții și autorități locale nu au resursele financiare pentru a încheia exercițiul bugetar și riscă să nu poată plăti salariilor. Există întârzieri la plata indemnizațiilor persoanelor cu dizabilități. Această situație nu poate fi tolerată”, a spus Orban.

„Situația pregătirii pentru iarnă este dezastruoasă. Suntem în poziția în care România a rămas ultima țară care trebuie să nominalizeze comisarul european. Fostul premier s-a încăpățânat să impună candidați care ne-au făcut de râs. Există necesitatea elaborării bugetului de stat pentru 2020”, a spus Orban.

El a vorbit și despre necesitatea prorogării termenului de pensionare anticipată pentru magistrați, în lipsa căreia sistemul de justiție ar fi blocat.

O altă prioritate a guvernului este de a reface capacitatea administrativă a instituțiilor guvernamentale, care a fost distrusă în ultimii 3 ani de aducerea unor oameni fără competențe, dar pe pile sau pe bază de carnet de partid, a spus Orban.

Comenteaza