Breaking news Moțiunea de cenzură a trecut. Guvernul Orban a picat

Moțiunea de cenzură a trecut. Guvernul Orban a picat

Parlamentul a adoptat moțiunea de cenzură inițiată de PSD și UDMR împotriva Guvernului Orban, cu 261 voturi „pentru”.

„Nu am reuşit eu cât a reuşit domnul Orban să îi mobilizeze. În acest moment e o criză provocată de dl. Orban şi PNL. Aşteptăm să fim chemaţi la Cotroceni de preşedintel României. Categoric când vom avea o propunere de premier vă anunţăm. O să am o discuţie şi cu Victor Ponta să avem o propunere comună la Cotroceni. Nu noi avem o problemă de a crea o majoritate. Nu noi am creat această criză. Azi am decis cu dl. Ponta să mergem la Cotroceni cu o propunere comună în ceea ce priveşte premierul. Întotdeauna e un prim pas pentru anticipate. Şi când a căzut Guvernul Dăncilă era un prim pas pentru anticipate. Un scor de 261 de voturi e unul impresionant. Eu nu voi vota niciodată un Guvern Orban, cum nici nu am făcut-o până acum”, a declarat Marcel Ciolacu.

El a mai spus că va avea o discuţie cu liderul ProRomânia, Victor Ponta, pentru o propunere comună pentru funcţia de prim-ministru.

Primele declarații ale lui premierului demis, Ludovic Orban:

Ludovic Orban a declarat, miercuri, după adoptarea moţiunii de cenzură, că Guvernul „cade în picioare” şi că parlamentarii care au votat moţiunea de cenzură sunt dominaţi „de forţe retrograde”. El susţine că e mândru de ce a putut realiza în trei luni de guvernare.

„Un parlament dominat de forţe retrograde, aşa cum i-am numit parlamentari născuţi din pixul lui Dragnea, care au călcat în picioare democraţia şi interesele României, a decis astăzi, prin moţiune de cenzură, căderea Guvernului pe care îl condus. Aşa cum am spus înainte de moţiune, Guvernul cade în picioare”, a spus Ludovic Orban, în Parlament.

El a adăugat că a pierdut „doar o bătălie” şi că e mândru de ce a realizat cabinetul său în trei luni de guvernare.

„Suntem mândri de ce am făcut în trei luni, de faptul că într-o perioadă extrem de scurtă am reuşit să reparăm o parte din stricăciunile PSD, că am reaşezat România în rândul naţiunilor europene, pe picior de egalitate, că am refăcut credibilitatea României în faţă partenerilor europeni şi strategici. Am reuşit într-un timp extrem de scurt să luăm decizii cu impact. Aduc aminte de eliminarea supraccizei la combustibili, abrogarea recursului compensatoriu, rectificarea bugetară care a salvat bugetul României şi a permis încheierea exerciţiului bugetar”, a subliniat Orban.

Secretarul Camerei Deputaților, Olguța Vasilescu, a anunțat rezultatul votului pe moțiunea de cenzură.

Au fost prezenți 423 de parlamentari, fiind exprimate 400 de voturi. Dintre acestea, s-au înregistrat 261 de voturi „pentru” moțiunea de cenzură și 139 de voturi „contra”, prin urmare Guvernul Orban a fost demis. Nu au fost voturi anulate și nici abțineri.

În urmă cu trei luni, Guvernul Orban a fost învestit cu 240 de voturi. 

Următorii pași pentru un nou Guvern sau alegeri anticipate

Desemnarea de către preşedinte a unui candidat pentru prim-ministru este primul pas care urmează a fi făcut în actualul context, iar în funcţie de concluzia la care se ajunge la consultările de la Cotroceni, se poate merge fie pe instalarea noului Guvern, fie pe procedura care duce la anticipate.
Potrivit Constituţiei, mandatul premierului interimar nu poate depăşi 45 de zile, iar candidatul pentru funcţia de prim-ministru, desemnat de preşedinte după consultări cu partidele, va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Constituţia prevede, la articolul 103, că, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

De asemenea, potrivit aceluaşi articol, candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Alineatul 3 al articolului arată că programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, iar Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Candidaţii pentru funcţia de ministru nominalizaţi de premierul desemnat de preşedinte sunt audiaţi în comisiile de specialitate din Parlament, votul acestora fiind consultativ.

Pe de altă parte, conform legii fundamentale, refuzul de a acorda încrederea unui Cabinet timp de 60 de zile şi numai după respingerea a cel puţin două propuneri în acest sens aduce, în principiu, dizolvarea Parlamentului.

"După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, preşedintele României poate să dizove Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură", se arată în primul alineat al articolului 89 al Constituţiei.

În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată. Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele şase luni ale mandatului preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, mai prevede legea fundamentală.

Principalele declarații din timpul dezbaterii moțiunii de cenzură:

Marcel Ciolacu, liderul interimar al PSD: „Dacă până ieri, înainte de ședința de guvern, eram îngrijorat de ceea ce se întâmplă, după ședință și după discursul de azi, fără să spun vorbe mari, eu chiar sunt revoltat.” 

„Nimeni nu și-a permis această încălcare a democrației ca dumneavoastră”, a mai spus el, făcând referire la cele 25 de ordonanțe de urgență adoptate marți seară de guvern.

Ciolacu l-a criticat și pe ministrul Finanțelor: „Domnule Cîțu, ați adus FMI-ul în țară”.

„Sunt revoltat, domnule Orban, pentru că stați și visați de trei luni cum să vă păstrați fotoliul de premier în timp ce miniștrii dvs fac numai prostii. În fiecare zi, dați dovadă că nu mai sunteți capabil să vă controlați propriul Guvern! Treziți-vă! Înțeleg că aveți colegi care vă spun pompierul atomic. Probabil, ați preluat extinctorul de la președintele Iohannis. Este o competiție deja, care să stingă mai repede focurile pe care miniștrii dvs le aprind în fiecare zi. Treziți-vă! Ați scăpat total lucrurile de sub control!”, a mai spus liderul PSD.

În final, Ciolacu l-a parafrazat pe Traian Băsescu, într-o replică la adresa premierului Orban: „Nici nu știți cât de mic începeți să fiți!”

Deputatul liberal Florin Roman a spus că „moțiunea are 9 pagini și nu 8, așa cum a înțeles un coleg care acum câteva luni de zile zgâria la ușile PNL să voteze împotriva guvernului Dăncilă”.

„Cred că se zvârcolește Dragnea în celula din pușcărie. Când vede cum invocați Comisia de la Veneția, cred că trebuie să cheme SMURD-ul, când voi invocați Comisia de la Veneția e ca și cum vorbește dracul de apă sfințită. Vorbiți de schimbarea regulilor în timpul jocului. Voi? Voi? (...) Apropo, din beție îți mai revii, din prostie nu”, a mai spus Florin Roman, făcând referire la atacurile dintre Ludovic Orban și Victor Ponta.

Alfred Simonis, liderul deputaților PSD, a venit la tribuna Parlamentului cu două fotografii în care Ludovic Orban apare alături de Liviu Dragnea: „Ați candidat de pe listele USL! (...) Ați petrecut aseară la Guvern, dar înțeleg că v-ați vitaminizat.”

Premierul Ludovic Orban a oferit dreptul la replică: „Aveți probleme cu cititul, nici măcar nu m-ați ascultat.”

Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE, a anunțat că nu votează moțiunea de cenzură pentru că partidul său este în favoarea alegerilor primarilor în două tururi și pentru că „ALDE nu vrea să asfalteze drumul către anticipate”.

„Nu vom vota moțiunea pentru ca dorim sa se implementeze votul în doua tururi nu votam moțiunea pentru ca astfel se asfaltează drumul spre anticipate iar noi nu vrem sa facem acest lucru știți cum se zice <moartea regilor, bucuria nebunilor> sau, poate, a inconștienților, cum sunt cei din partea stângă a țării care pledează așa cu multă veselie pentru anticipate negândindu-se, pentru că nu au experiența necesară, la consecințe”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

El a mai spus că declanșarea anticipatelor presupune instabilitate.

Dan Barna, președintele USR, a spus în plen că astăzi Parlamentul ar fi putut să discute despre banii pentru asigurarea pensiilor sau despre Autostrada Unirii: „Dumneavoastră, domnilor din PSD și UDMR, ați vrut să discutăm despre Evul Mediu, despre baroni fricoși. (...) Vorbiți despre democrație la mișto, în trei ani ați încerat doar să-l salvați pe Dragnea de pușcărie”.

Liderul USR a atacat și UDMR: „Domnule Kelemen Hunor, cât veți mai juca partida aceasta a virginității interesate, când încetați să fiți un PSD bilingv?”

„Dacă astăzi nu rulează un USL 2 este o întrebare la care astăzi trebuie să răspundem”, a completat Barna.

El a spus că USR va vota la vedere împotriva moțiunii.

Kelemen Hunor, președintele UDMR, a declarat că „întâi ar trebui să respectăm cuvântul dat”, ca răspuns la atacurile lui Dan Barna, pe care l-a numit „acest domn imaculat al politicii românești”.

El a mai spus că Guvernul Orban trebuie oprit „din această aventură periculoasă”, anunțând că „astăzi vom vota moțiunea de cenzură”.

„Acest vot nu înseamnă o nouă majoritate. (...) Stimate domn Barna, mă bucur că nu aveți niciun primar și vreți scă schimbați regulile din mers”, a completat Kelemen Hunor.

Premierul Orban rostește poziția Guvernului: „Înțeleg că aveți probleme cu cititul, așa că sunt înțelegător față de voi. Sunteți parlamentari născuți din pixul lui Dragnea.”

„Nu dau doi bani pe afirmațiile voastre despre democrație, în condițiile în care ați făcut tot ce ați bătut să vă bateți joc de români. (...) În 2016 erați travestiți în albine și promiteați miere, după v-ați transformat în viespi și ați dat venin”, a mai spus el.

Comenteaza