Motivele pentru care liderii liberali clujeni s-au dezis de „echipa câștigătoare” a lui Florin Cîțu. Ce spun Buda, Tișe și Rareș Bogdan

Motivele pentru care liderii liberali clujeni s-au dezis de „echipa câștigătoare” a lui Florin Cîțu. Ce spun Buda, Tișe și Rareș Bogdan
| Foto: Florin Cîţu, la Comitetul de Coordonare Judeţean al PNL Cluj - iulie 2021

Florin Cîțu a fost ales președinte al PNL, în urmă cu jumătate de an, la congresul liberalilor din 25 septembrie. Șeful Senatului a avut de partea sa cele mai importante nume din partid și l-a învins într-o manieră categorică pe contracandidatul Ludovic Orban.

În urma alegerii lui în septembrie 2021, Cîțu era înconjurat de Lucian Bode, Gheorghe Flutur, Robert Sighiartău, Gheorghe Falcă, Alina Gorghiu, Raluca Turcan, Iulian Dumitrescu și alți lideri importanți. Din partea Clujului i-a avut ca susținători pe Emil Boc, Daniel Buda, Alin Tișe sau Rareș Bogdan.

La șase luni distanță, majoritatea liderilor, care atunci erau alături de el - în așa-zisa „echipă câștigătoare” - nu îl mai vor.

Daniel Buda: „Sondajele sociologice ne-au arătat că e nevoie de o resetare”

Europarlamentarul Daniel Buda, care este președintele Comisiei de arbitraj din PNL și liderul organizației județene PNL Cluj, a declarat pentru Europa Liberă că motivul pentru care Florin Cîțu nu mai e dorit este pentru că „n-o pușcat lungul cu latul”.

„Așa avem noi o vorbă din Ardeal, și înseamnă că atunci când ai măsurat pe lung și pe lat nu a ieșit bine. Așa e și aici. S-au făcut niște evaluări de către anumite instituții de cercetare sociologică care ne-au arătat că lucrurile nu merg bine pentru partid și e nevoie de o resetare”, a spus Buda, potrivit romania.europalibera.org.

Întrebat dacă președintele Klaus Iohannis are vreo contribuție la congresul extraordinar care va avea loc duminică, europarlamentarul clujean a precizat că președintele nu intervine în agenda internă a partidului.

„Eu sunt de foarte multă vreme în PNL și am avut mulți președinți de-a lungul timpului. Aceste cercetări sociologice, pe care l-am avut pe masă atunci când s-a luat această decizie de către cei 42 de președinți de filiale, nu au fost comandate de către domnul președinte Klaus Iohannis”, a explicat Daniel Buda.

Alin Tișe: „Nemulțumirea s-a conturat în timp”

Vicepreședinte PNL pentru Justiție și Drepturi Cetățenești și președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, susține că nemulțumirile față de conducerea de la centru erau mari.

„Nemulțumirile erau la o cotă mare în rândul organizațiilor. Programul Anghel Saligny nu mergea, guvernarea nu mergea, anumiți miniștri puși acolo nu funcționau cum ne așteptam noi, Nemulțumirea s-a conturat în timp, e un complex de factori”, a declarat Alin Tișe.

Șeful județului Cluj spune că el a spus întotdeauna când a fost nemulțumit, dar acum e vorba de majoritatea partidului „Când majoritatea nu te mai dorește, te duci și faci altceva, că doar partidele nu sunt pe persoană fizică”, a afirmat Tișe.

Întrebat dacă schimbarea președintelui PNL are vreo legătură cu președintele Klaus Iohannis, Alin Tișe spune că nu.

„Eu personal nu știu ca președintele Iohannis să aibă vreun rol. Nici n-am auzit vorbindu-se în rândul colegilor despre asta. Știu doar că un număr mare de organizații și-au exprimat nemulțumirea și au vrut congres”, a completat liderul CJ Cluj.

Rareș Bogdan: „Mă bucur că Florin Cîțu a luat o decizie înțeleaptă”

Europarlamentarul Rareș Bogdan este de părere că decizia lui Cîțu este una elegantă și, astfel, nu s-a intrat într-un festival al democrației care ar fi creat probleme liberalilor.

„Mie nu mi place să fiu cu mănuşi, aş vrea să vă spun că am fost speriat în ultimele săptămâni şi în ultimele zile că am putea să asistăm din nou la un festival al democraţiei care să ne pună cu totul pe spate. Mă bucur că fostul preşedinte de acum al Partidului Naţional Liberal a luat o decizie înţeleaptă, o decizie elegantă şi a ales o retragere absolut elegantă şi nu am intrat într-un nou festival al democraţiei care ne-ar fi creat mari probleme. Ne-a ajuns un festival al democraţiei, nu mai vrem, vrem construcţie şi în nici un caz scandal”, a spus prim-vicepreședintele PNL.

Comenteaza