Nicoară îi cere preşedintelui Băsescu să convoace Consiliul de Apărare a Ţării

Nicoară îi cere preşedintelui Băsescu să convoace Consiliul de Apărare a Ţării
Senatorul clujean Marius Nicoară (PNL) îi cere public preşedintelui Traian Băsescu să convoace Consiliul Superior de Apărare a Ţării (CSAT), în şedinţă de urgenţă, pentru discutarea prioritară a declaraţiilor reprezentantului Jobbik în Parlamentl European, Szegedi Csanad, privind susţinerea demersurilor lui Laszlo Tokes în Ardeal, respectiv acordarea autonomiei teritoriale către Ţinutul Secuiesc. În acest sens Nicoară spune că face un apel public “eu şi românii din Transilvania”.

“Mă văd nevoit să recurg la apelul public. Aşadar, vă solicit şi eu şi românii din Transilvania să convocaţi Consiliul Superior de Apărare a Ţării, în şedinţă de urgenţă, pe agenda căreia să plasaţi prioritar chestiunea declaraţiilor privitoare la autonomie pe criterii etnice făcute de înalţi oficiali maghiari”, a arătat Nicoară într-o scrisoare deschisă adresată lui Traian Băsescu şi ataşată acestei ştiri. El spune că declaraţiile lui Szegedi sunt “o imixtiune gravă în problemele interne ale ţării” şi că “autonomia locală a maghiarilor din Transilvania nu mai este doar o temă relansată în campaniile electorale şi nici un simplu subiect de dezbatere”.

Amintim, eurodeputatul Jobbik Szegedi Csanad a declarat într-o conferinţă de presă organizată în urmă cu două săptămâni că este de acord “cu fiecare cuvânt al lui Tokes Laszlo” în ce priveşte ieşirea secuilor în stradă pentru a cere autonomia Ţinutului Secuiesc. El a precizat că aceste acţiuni ar trebui interpretate ca “demonstraţii paşnice”. În ce priveşte obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc, Szegedi s-a referit la acesta ca fiind “obiectivul major al maghiarilor din Ardeal”.

“Dacă acest model european al autonomiei se poate obţine numai într-un astfel de mod, prin a ieşi în stradă, atunci da, secuii trebuie să iasă pe stradă, dar prin demonstraţii paşnice să o obţină. Şi nici Tokes Laszlo nu a convocat la un război civil sau ca secuii să ia arme în mână. Şi el a vorbit de demonstraţii paşnice. Sunt de acord cu fiecare cuvânt al lui Tokes Laszlo, fiindcă s-a născut în Ardeal, trăieşte în Ardeal, pe jumătate este şi secui. Dacă cineva are dreptul să spună ce dorinţe au maghiarii din Ardeal, Tokes Laszlo este acela”, a spus Szegedi.
Comenteaza