Noapte bună, România! | EDITORIAL Rareş Bogdan

Noapte bună, România! | EDITORIAL Rareş Bogdan
Ce ar putea face totuşi președintele?

Când a început negocierile de aderare, România a trebuit să respecte, printre altele, așa-numitele "criteriile politice". Poza de moment ne arată că nu le mai respectăm, dar din fericire, nu ne pot da afară. Ne pot, însă, tunde din bani, și atunci programul de guvernare se duce naibii. Primul dintre criteriile politice: stabilitatea instituțiilor care garantează democrația, domnia legii (...).

Dacă aș face o glumă neagră, aș spune că domnia legii, căci acolo este cuiul lui Pepelea, există. Cine își face legi pentru sine, le și respectă. Dar nu îmi arde de glume.

Criteriul 2 este legat de economia de piață funcțională, iar criteriul 3 trimite la respectarea scopurilor politice ale UE. Printre acestea: statul de drept...

Asistăm la pervertirea acestuia, la demantelarea lui, deci ce putem face să oprim tornada? Noi nimic, instituțional, dar există 4 posibilități:

1: Majoritatea schimbă rapid Constituția cu privire la retroactivitatea legii penale mai favorabile. Adică să fie pedepsiți pe legea mai aspră. Scenariu imposibil, mai ales că este consacrat un principiu de drept universal. Și mai ales că majoritatea este aceea pe care o știm. Legitimată prin vot.

2: Avocatul Poporului sesizează Curtea Constituțională, care poate, sau nu, să constate ilegalitatea modificării Codului penal. Puțin probabil, dar poate moțul din Victor Ciorbea are o tresărire de conștiință

3: Parlamentul, întrunit de urgență, respinge actul normativ. Puțin probabil. Decât într-un scenariu halucinant, în care apare Salvatorul și îi ceartă: măgarilor, om fi noi de stânga, dar v-am spus să respectați statul de drept! Bâști înapoi!

4: Președintele Iohannis, în temeiul art. 146 lit. e din Constituție, poate sesiza CCR. Potrivit acestui articol, CCR "soluţionează conflictele juridice de natură constituţională dintre autorităţile publice, la cererea Preşedintelui României, a unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a primului-ministru sau a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii". După mine, există șanse mari aici.

Au văzut opinii potrivit cărora în temeiul art. 86 din Constituțuie, președintele poate cere Guvernului retragerea modificărilor. Da, poate cere, dar Guvernul nu este obligat, instituțional, să îl asculte.

Acum să vă dau o speță: printre propunerile publicate în Monitorul Oficial: Dispozițiile alin. 1 din art. 269 Cod penal nu se aplică "în cazul emiterii, aprobării sau adoptării de acte normative". Mergem la articolul 269 și descoperim că este vorba de favorizarea făptuitorului: Ajutorul dat făptuitorului în scopul împiedicarii sau îngreunării cercetarilor într-o cauză penala, tragerii la răspundere penală, executării unei pedepse sau măsuri privative de libertate se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

Deci dacă eu, membru al Guvernului, ajut MÂINE un coleg să distrugă probe care m-ar fi incriminat ÎN TRECUT pentru că am scutit de datorii, prin HG, o companie și am cauzat astfel un prejudiciu economiei, scap.

Marile porcării, în România, s-au făcut prin Hotărâri de Guvern: transferuri de terenuri, cedarea unor perimetre de forare, memorandumuri cu companii străine, norme de aplicare cu dedicație.

În rest, liber la furăciuni! Ai un cumnat primar? Bingo! Același art. 269, altă cireașă. Sună acum așa: Favorizarea săvârșită de un membru al familiei SAU AFIN PÂNĂ LA GRADUL 2 (ce e cu majuscule a fost acum introdus) nu se pedepsește. Dacă primarul face 10 pagube mici, de sub 45.000 de euro, s-a scos! Dar dacă e ministru?

Conflictul de interese e la fel de tare: până acum, un funcționar era condamnat pentru că a favorizat un fost angajator pentru care a lucrat în ultimii 5 ani. Ei bine, interdicția a fost scoasă. Pe românește: ești director în minister, ai lucrat 5 ani la patron înainte să fii director în minister și îl ajuți să ghicească un caiet de sarcini în schimbul unui folos patrimonial? Ești liber! Spor la furat!

...Și sunt doar primele articole din proiectul publicat în Monitorul Oficial. Noapte bună, România!

Comenteaza