Noi competitori pentru AUR și USR. Ce partide înființate recent ar putea intra în Parlament la următoarele alegeri

Noi competitori pentru AUR și USR. Ce partide înființate recent ar putea intra în Parlament la următoarele alegeri
| Foto: digi24.ro

În 2021 au fost înfiinţate două noi partide ce ar putea concura cu AUR şi USR în cursa pentru alegerile parlamentare din 2024.

Partidul naţionalist Alianţa pentru Unirea Românilor, un partid abia apărut pe 1 septembrie 2019, a surprins prin rezultatele obţinute la alegerile parlamentare din decembrie 2020, obţinând 9%. De atunci popularitatea sa este în creştere în sondaje datorită declaraţiilor făcute şi incidentelor provocate ce şochează opinia publică.

Dar ce alte partide mici şi noi apărute ne-ar putea lua prin surprindere la următoarele alegeri parlamentare din 2024?

Nu vom face referiri la partide ca PRO România, Alianţa Liberalilor şi Democraţilor, Forţa Dreptei sau Partidul Mişcarea Populară care au fost deja în parlament şi au apărut ca urmare a scindării partidelor tradiţionale ca PSD, PNL şi PDL.

De altfel, PRO, ALDE şi PMP n-au atins pragul de intrare în parlament în 2020. 2021 a adus pe scena politică două noi partide ce ar putea concura cu AUR şi USR în cursa pentru Parlamentul României în 2024.

Alianţa Pentru Patrie

Alianţa Pentru Patrie (APP) a fost înfiinţat pe 19 septembrie 2021 de Codrin Ştefănescu (fost membru PSD) şi de Liviu Dragnea (fostul lider PSD, condamnat şi închis pentru corupţie din 2019 până în 2021). Partidul se proclamă a fi naţionalist, are o poziţie sincretică (şi de stânga şi de dreapta), având ca ideologii oficiale naţionalism economic, patriotism, euroscepticism, populism, rusofilia şi fundamentalismul creştin.

Conform sondajului ISPAS, APP are 4% popularitate, dar sondajul Avangarde indică 1%. Rămânde de văzut câţi dintre locuitorii judeţului Teleorman vor vota cu partidul înfiinţat de Liviu Dragnea care are agendă electorală axată pe familia tradiţională, politici de securitate socială, naţionalizare şi cultura românească.

Pentru partidul AUR condus de George Simion şi Claudiu Târziu, APP ar putea fi un potenţial rival. Sloganul partidului este "Suveranitatea României nu este o opţiune, este o obligaţie!"

Volt România

Şi Uniunea Salvaţi România condus de Dacian Cioloş ar putea avea un potenţial rival în următorii ani.

Numele noului partid este VOLT România şi a fost înfiinţat pe 19 februarie 2021 de către Ştefan Florea, Cristina Săracu şi Remus Grecu.  Este un partid liberal de centru-stânga, având ca ideologii oficiale federalismul european, liberalismul social şi progresism.

Este afiliat cu Volt Europa şi programul său electoral 5+1 se axează pe digitalizare, investiţii în economia verde şi albastră, feminism, LGBTIQ+, multiculturalism, combaterea săraciei şi echitate socială.

Comenteaza