Noi reguli în aeroport la călătoria minorilor români spre state Schengen. Ce se schimbă din 31 martie

Noi reguli în aeroport la călătoria minorilor români spre state Schengen. Ce se schimbă din 31 martie

Guvernul României a aprobat joi, 21 martie, OUG care stabilește, între altele, condițiile în care pot călători minorii români în țările Schengen începând cu 31 martie.

Ordonanța de Urgență a fost adoptată de Executiv în condițiile în care, de pe 31 martie, România va fi admisă în spațiul Schengen, aerian și maritim.

Adică începând cu 31 martie, vor fi eliminate controalele Poliției de Frontieră la granițele aeriene și maritime dintre țările Schengen. Și dacă, inițial, în cazul minorilor care călătoresc cu avionul însoțiți, Ministerul Afacerilor Interne și instituțiile din subordine au propus ca aceste controale să fie menținute și se propunea obținerea unei autorizații de la Poliția de Frontieră, precum și amenzi pentru părinții/companiile aeriene care ar fi acceptat călătoria fără acel document, din OUG aprobat astăzi de Guvern au fost eliminate aceste prevederi. Astfel, copiii nu vor mai fi controlați suplimentar, dar însoțitorii trebuie să aibă la ei documentele prevăzute de lege, scrie Europa Liberă.

Mai concret, legea cere ca minorii să aibă acordul notarial al celuilalt părinte, în cazul în care călătoresc doar cu unul dintre ei, sentința judecătorească în cazul unui părinte-custode unic, respectiv acordul ambilor părinți, dacă vor călători cu un alt adult care nu le este părinte.

Potrivit aceleiași legi, minorului care călătorește cu ambii părinți i se permite ieșirea în aceleași condiții precum părinților.

Minorii care au împlinit 16 ani și care au părinții divorțați vor avea nevoie și de acordul părintelui cu care nu locuiesc, dacă autoritatea părintească este exercitată în comun.

Totodată, ei pot călători fără să prezinte acordul părinților, dacă au domiciliul sau reședința în țara de destinație.

Comenteaza