Noul Cabinet Ponta a fost votat de Parlament. UDMR, PPDD şi grupul minorităţilor au votat Guvernul

Noul Cabinet Ponta a fost votat de Parlament. UDMR, PPDD şi grupul minorităţilor au votat Guvernul
Noul Cabinet condus de Victor Ponta a primit, luni seară, votul de încredere al Parlamentului, potrivit unor surse din comisia de numărare a voturilor.

Noul Guvern condus de Victor Ponta are următoarea componenţă: Liviu Dragnea (Dezvoltare regională), Gabriel Oprea (Interne) Daniel Constantin (Agricultură), Rovana Plumb (Muncă), Nicolae Bănicioiu (Sănătate), Mihai Tudose (Economie), Darius Vâlcov (Finanţe), Robert Cazanciuc (Justiţie), Eugen Teodorovici (Fonduri europene), Ioan Rus (Transporturi), Ionuţ Vulpescu (Cultură), Bogdan Aurescu (Externe), Mircea Duşa (Apărare), Gabriela Szabo (Sport şi Tineret), Sorin Grindeanu (Comunicaţii), Angel Tîlvăr (Diaspora), Eugen Nicolicea (Relaţia cu Parlamentul), Sorin Cîmpeanu (Educaţie), Andrei Gerea (Energie şi IMM), Graţiela Gavrilescu (Mediu) şi Liviu Pop ( Dialog Social).

Potrivit Regulamentului şedinţelor comune, Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se semnează de preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului şi se înaintează de îndată Preşedintelui României spre a proceda la numirea Guvernului.

Noul Cabinet condus de Victor Ponta a primit votul favorabil din partea a 377 de parlamentari, 134 votând "împotrivă", iar alte 12 voturi fiind anulate, conform rezultatului oficial anunţat în faţa Camerelor reunite.

Parlamentarii s-au exprimat asupra componenţei noului guvern prin vot secret, cu bile.

Premierul Victor Ponta a anunţat, după votul Parlamentului, că a discutat cu preşedintele Traian Băsescu şi au convenit ca ceremonia de depunere a jurământului de către noul Cabinet să fie organizată marţi seara, la ora 20.30.

Ponta a arătat că, marţi, el se va afla la Belgrad, pentru reuniunea prim-miniştrilor din Europa Centrală şi de Est cu prim-ministrul Chinei, astfel că ceremonia de depunere a jurământului va fi la ora 20.30.

El a precizat că, până atunci, în cursul zilei de marţi, noii miniştri vor efectua predarea-primirea dosarelor cu foştii miniştri, având în vedere şi faptul că miercuri dimineaţa încep dezbaterile în comisiile parlamentare pentru proiectul de buget pe anul viitor.

Premierul a afirmat că intenţionează să îşi încheie mandatul la conducerea Guvernului în noiembrie 2016, chiar dacă în urmă cu o lună, imediat după alegerile prezidenţiale, nu era atât de hotărât.

"A fost o problemă de energie a mea şi de credinţă că pot să duc la bun sfârşit ce am început în mai 2012. Mi-am recăpătat această încredere - nu în totalitate, recunosc, sunt multe lucruri pe care trebuie să le fac altfel - şi cred că o să învăţ mai mult din înfrângerea din 16 noiembrie decât am învăţat din victoriile anterioare", a spus Ponta.

Parlamentarii UDMR şi PPDD, precum şi cei din grupul minorităţilor naţionale au anunţat, luni, în plen, că votează guvernul, arătând că vor să dea o şansă noului Executiv.

"Ceea ce vrem noi, şi de aceea am decis astăzi, să dăm votul favorabil acestui Guvern. Dăm o şansă acestui Guvern să realizeze ceea ce este aici, în programul guvernamental asumat de acest Guvern. Noi dăm sprijinul, fiţi convinşi, când e vorba nu numai de aceste probleme (ale minorităţilor -n.r.), ci de probleme care ţin, într-adevăr, de viaţa tuturor cetăţenilor din România de zi cu zi. Noi dăm această şansă", a afirmat deputatul UDMR. Laszlo Borbely.

"PPDD doreşte continuarea guvernării, va vota pentru stabilitate, vom da o notă de trecere noului Guvern", a spus şi deputatul PPDD Ştefan Burlacu.

 

Comenteaza