Nu prea mai are nimeni chef de referendumul lui Iohannis. Nici chiar el

Nu prea mai are nimeni chef de referendumul lui Iohannis. Nici chiar el
Potrivit unor surse ZIUA de CLUJ, preşedintele Klaus Iohannis pare tot mai hotărât să renunţe la referendumul privind lupta anticorupţie, anunţul oficial urmând a fi făcut în zilele următoare.

Gândit ca armă de luptă împotriva tentativei PSD de a pune piedică justiţiei, referendumul anunţat de preşedintele Iohannis pare să fi rămas fără obiect odată ce OUG 13 a devenit istorie înainte da produce vreo daună. În aceste condiţii, nu doar că devine destul de greu de justificat cheltuirea unei sume deloc neglijabile pentru un referendum cu răspuns mai mult decât previzibil, dar pierderea motivaţiei alegătorilor poate duce chiar la neatingerea nici măcar a noului prag de prezenţă de 30% necesar validării consultării populare. În aceste condiţii, nici măcar susţinătorii politici ai preşedintelui nu sunt la fel de convinşi de utilitatea acestui demers.

Întrebat dacă mai crede în utilitatea referendumului, preşedintele PNL Cluj, eurodeputatul Daniel Buda alege s-o dea cotită. „Iniţierea unui referendum e în atribuţiile preşedintelui, care va aprecia dacă este necesar sau nu şi sunt convins că va lua cea mai bună decizie. Să nu uităm că, potrivit Constituţiei, referendumul e o formă de exprimare a suveranităţii poporului, prin urmare e absolut corect, legal şi constituţional să se apeleze la un asemenea demers", s-a limitat să comenteze Buda.

Omologul său din fruntea filialei clujene a USR, Elek Levente, susţine că referendumul ar putea fi util, dar recunoaşte că în acest moment n-ar mai avea niciun efect. „Grea întrebare! Din punctul meu de vedere, poziţia populaţiei ar conta pentru viitor. Acum, dacă lucrurile-s aşezate, nu mai e cazul, dar pe viitor politicienii ar şti care a părerea populaţiei vis-a-vis de justiţie, deci, din punctul meu de vedere, ar fi necesar", a spus Elek.

Fireşte, reprezentanţii coaliţiei de guvernământ insistă pe inutilitatea consultării populare anunţate de preşedinte. „Nu mai e necesar acest referendum pentru că nu cred că există în România vreun cetăţean care să nu-şi dorească o justiţie independentă, iar cei care încalcă legea să fie cercetaţi corect de justiţie.

Subiectul acestui referendum, justiţia, este reglementat de Constituţie şi legi. Cum am spus, răspunsul oamenilor este previzibil, deci am cheltui inutil nişte bani. Nu cred că cineva e împotriva libertăţii magistraţilor de a lua cele mai corecte decizii, ar fi un referendum inutil", a afirmat liderul interimar al PSD Cluj, deputatul Horia Nasra.

La fel priveşte lucrurile şi co-preşedintele ALDE Cluj, deputatul Steluţa Cătăniciu. „Din punctul meu de vedere, referendumul n-a fost necesar niciodată. Există luptă împotriva corupţiei şi e încurajată şi de parlament şi de executiv. Cu această temă nu cred că e cazul să cheltuim 70 de milioane de euro. E evident care ar fi răspunsul populaţiei, ar fi bani aruncaţi. Lupta împotriva corupţiei e dusă de toate instituţiile, în funcţie de legislaţie", a declarat Cătăniciu.

Nici preşedintele UDMR Cluj, deputatul Csoma Botond, nu crede că mai trebuie aruncaţi bani pe om consultare populară inutilă. „Cred că ar fi doar un joc politic, nu văd ce miză ar mai avea, OUG 13 a dispărut şi ministrul Justiţiei a demisionat. Dacă nu se întâmplau aceste lucruri era altă discuţie, dar acum chiar nu ar mai avea nicio miză", a apreciat Csoma.

Comenteaza