Ofensiva extremiştilor maghiari în Transilvania

Ofensiva extremiştilor maghiari în Transilvania
Devenit partid parlamentar în Ungaria, Jobbik şi-a construit un veritabil cap de pod în Transilvania, militând pentru autonomia Ţinutului Secuiesc.
După ce europarlamentarul Jobbik, Szegedi Csanad, şi-a deschis cabinet în Târgu-Mureş şi a trecut la racolat membri din România pentru partidul său, sâmbătă a venit în Harghita liderul Jobbik, Vona Gabor (foto). Ofensiva partidului extremist maghiar în Transilvania produce reacţii variate în rândul politicienilor clujeni.

Vona a participat la Tabăra Tineretului Maghiar Ardelean (TTMA). El a precedat participarea la aceeaşi manifestare a preşedintelui Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo. Vona le-a cerut tinerilor maghiari să facă presiuni asupra înaltului oficial maghiar pentru a-i smulge promisiunea că va milita, în parlamentul ţării vecine, pentru autonomia Ţinutului Secuiesc. Prin intermediul unei scrisori deschise, preşedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară, i-a solicitat preşedintelui României convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

“Promisiunea de a lua poziţie a reprezentantului Jobikk în Parlamentul European (PE), Szegedi Csanad, respectiv susţinerea demersurilor pe care le are în vedere Laszlo Tökes în Transilvania ar fi trebuit să declanşeze până la această oră protocolul prevăzut în asemenea situaţii de imixtiune gravă în problemele interne ale ţării (...) Aşadar, vă solicit şi eu, şi românii din Transilvania să convocaţi CSAT, în şedinţă de urgenţă, pe agenda căreia să plasaţi prioritar chestiunea declaraţiilor privitoare la autonomie pe criterii etnice făcute de înalţi oficiali maghiari”
, cere Nicoară în scrisoarea menţionată.

Preşedintele PDL Cluj, deputatul Daniel Buda, consideră că declaraţiile extremiştilor din Ungaria nu impun o reacţie din partea CSAT. “România are o constituţie care trebuie respectată inclusiv de europarlamentari mai mult sau mai puţin minusculi. CSAT se ocupă de lucruri mult mai serioase şi nu e cazul să fie convocat pentru apăsările unui partiduleţ”, a opinat Buda. El consideră că nici guvernul nu trebuie să-şi piardă vremea cu acest subiect. “Apreciez preocuparea domnului Nicoară pentru problemele autonomiei, dar preocupările noastre, acum, sunt de natură economică şi mai puţin legate de elucubraţii naţionaliste”, a afirmat Buda.

După ce l-a dat în judecată pe Tökes la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), preşedintele PSD Cluj-Napoca, Mircea Jorj, intenţionează să procedeze la fel şi cu Szegedi. “Chiar dacă nu e cetăţean român, mă gândesc să-l atac şi pe el la ÎCCJ. Ministerul de externe ar trebui să-l declare persona non-grata, pentru că provoacă la secesionism. De asemenea, se impune o discuţie foarte serioasă la nivelul CSAT, să i se interzică accesul în ţară pentru acţiuni duşmănoase la adresa statului român, acţiuni care sfidează inclusiv legislaţia europeană”, a declarat Jorj.

Liderul UDMR Cluj, viceprimarul Laszlo Attila, consideră că manifestările reprezentanţilor Jobbik în Transilvania au rol pur mediatic. “Sunt încercări disperate de a ajunge în mijlocul atenţiei. Ei folosesc astfel de evenimente din Transilvania (TTMA - n. red.) ca să ajungă în atenţia mass-media din Ungaria. Personal, nu văd rostul acestor manifestări şi atitudini. De ani de zile se foloseşte această tabără pentru astfel de declaraţii. Pe teritoriul Ungariei nu există asemenea tabere”, a declarat Laszlo. El nu consideră necesară intervenţia CSAT. “Nu e treaba CSAT când vine orice iresponsabil să facă declaraţii. Trebuie ignoraţi şi, dacă vor vedea că aici nu-i bagă nimeni în seamă, îşi vor găsi alte locuri să se manifeste”, a apreciat Laszlo.


Jobbik, al treilea partid al Ungariei


Partid de extremă dreapta, Jobbik a fost înfiinţat în 2003. Fără vreun succes
în plan politic, în 2007 îşi înfiinţează un “braţ armat”, formaţiunea de tip para-militar “Garda Maghiară”, care, doi ani mai târziu, este scoasă în afara legii. Ascensiunea politică a formaţiunii extremiste a început anul trecut, când a reuşit să obţină trei mandate în PE. În primăvara acestui an Jobbik a obţinut 16,67% la alegerile parlamentare, intrând pentru prima oară în parlament şi devenind al treilea partid al Ungariei.

ONU spune NU autonomiei Ţinutului Secuiesc


Comitetul ONU pentru Eliminarea Discriminării Rasiale a respins solicitarea unor ONG-uri maghiare privind autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc, informează antena3.ro.

În schimb, forul mondial solicită României adoptarea Legii minorităţilor şi înfiinţarea Consiliului Naţional al Autonomiei Culturale (CNAC). Amintim că proiectul de Lege a Minorităţilor este blocat în parlament din 2005.

Mai mult, comitetul ONU recomandă, în învăţământul preuniversitar, studierea tuturor materiilor în limba maternă, cu excepţia limbii şi literaturii române. În schimb, ONU felicită România pentru eforturile depuse pentru integrarea romilor.
Comenteaza