Oleleu, PSD Cluj: Subvenţiile mici pentru lapte duc la creşterea importurilor

Oleleu, PSD Cluj: Subvenţiile mici pentru lapte duc la creşterea importurilor
Reducerea subvenţiei pentru vaci de lapte pune bazele creşterii importurilor de lapte în viitor, acuză secretarul general al PSD Cluj, Ioan Oleleu, care face parte şi din Departamentul de Agricultură al partidului.

Crescătorii de vaci de lapte vor primi pentru anul 2011 subvenţii de 450 de lei pe cap de animal, faţă de 512 lei pe cap de animal anul trecut.

"Dupa tăierea totală a subvenţiilor la laptele conform, livrat de producători, unităţilor de procesare, actualii guvernanţi au promis creşterea subvenţiei pe cap de animal dar în prezent se constată că această subvenţie scade de la an la an în loc ca aceasta să crească, să ajungă la nivelul celorlalte ţări din UE", a spus Oleleu.

"Cu toate ca în prezent România, a mai obţinut o ultimă derogare de la a procesa şi lapte neconform, până în anul 2012, în condiţiile în care nu se va interveni cu politici de susţinere a sectorului, importurile de lapte - materie primă destinat procesării şi consumului vor creşte după interzicerea procesării laptelui neconform, până la aproximativ 80%, în condiţiile în care în prezent importurile au un procent de 35%. Laptele neconform provine de la exploataţile mici de tip gospodăresc şi în prezent acesta reprezintă aproximativ 60%", spune el. Acesta adaugă că pentru a asigura o creştere anuală a producţiei de lapte, cuantumul subvenţiei minime ar trebui să fie de cel puţin 800 de lei pe cap de animal.

Comenteaza