Opoziţia de pe Facebook

Opoziţia de pe Facebook
Ne place, nu ne place, Facebook-ul a fost invadat şi de politicieni, în goană după cât mai multe căi de propagandă electorală. Conform principiului acţiune-reacţiune din fizică, pe acelaşi site de socializare au apărut şi pagini împotriva partidelor şi a celor mai vizibili politicieni.

Trebuie spus că toate cele trei formaţiuni politice care contează cu adevărat au parte de pagini „anti" pe facebook. Poate părea neverosimil, dar pagina anti-PSD nu-i are pe frontispiciu nici pe Liviu Dragnea, nici măcar pe Victor Ponta, ci pe eternul Ion Iliescu. În materie de facebook se poate spune că pagina cu pricina are o vârstă venerabilă, fiind înfiinţată exact în urmă cu patru ani ca pagină de luptă anti-USL, ultima postare fiind din februarie 2016.

anti-pnl

Majoritatea postărilor reprezintă clasicele colaje-caricaturi specifice aşa-zisei „guerille electronice", prezente, de altfel, în aproape toate paginile „anti" prezentate în materialul de faţă. Nu e singura pagină anti-PSD de pe facebook, dar e cea mai elaborată.

anti-udmr

La rândul lor şi liberalii „beneficiază de mai multe pagini de facebook „anti", cea mai reprezentativă fiind îndreptată mai mult împotriva vechiului PDL, dar şi a preşedintelui Klaus Iohannis.

anti-ponta

Fireşte nici UDMR nu putea scăpa de o pagină „anti", numai că, în acest caz nu e vorba de colaje-caricaturi, parodii sau glume, ci mesaje cu conţinut clasic ultranaţionalist, poezii şi cântece patriotarde.

anti-ponta

Surprinzător, nu sunt foarte mulţi politicieni, de actualitate sau „expiraţi" care să inspire asemenea acţiuni demolatoare on-line. Nu există pagini anti-Dragnea, anti-Iliescu şi nici măcar anti-Boc. De departe cel mai mare inspirator de pagini „anti" pare a fi Victor Ponta, care are mai multe asemenea pagini chiar şi decât Traian Băsescu.

anti-ponta

Dacă unele pagini au depus armele odată cu plecarea personajului din palatul Victoria, altele sunt actualizate la zi, prinzând inclusiv momentul deposedării fostului premier de titlul de doctor.

anti iohannis

Nici Klaus Iohannis nu duce lipsă de anti-reclamă, numai că majoritatea paginilor anti-neamţ par să fi funcţionat doar pe perioada campaniei electorale din 2014, una singură având postări şi din 2016.

anti basescu

Fireşte, de o mulţime de anti-pagini se bucură şi fostul şef al statului, Traian Băsescu, dar şi în cazul său, doar una e adusă la zi şi, poate nu întâmplător, e şi cea mai elaborată.

 

Comenteaza