Orban, despre amenzi: "Se dau la nivelul anterior ordonanței de urgență"

Orban, despre amenzi: "Se dau la nivelul anterior ordonanței de urgență"

Premierul Ludovic Orban a venit cu precizări primind amenzile după ce Curtea Constituțională a stabilit că sancțiunile aplicate în starea de urgenţă pentru nerespectarea ordonanțelor militare sunt neconstituţionale.

”Noi am mărit amenzile pentru a crește gradul de conformare la reguli. Faptul că s-a luat deizia CCR nu înseamnă că nu se mai dau amenzi. Se dau amenzile la nivelul anterior ordonanței de urgență”, a spus joi premierul Ludovic Orban, întrebat despre modul în care polițiștii îi vor sancționa pe cei care nu respectă prevederile ordonanțelor militare.

Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, sesizarea Avocatului Poporului şi a decis că OUG 34/2020, prin care Guvernul a majorat cuantumul sancţiunilor aplicate în timpul stării de urgenţă, e neconstituţională.

"În ceea ce priveşte Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.34/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.1/1999, Curtea constată că aceasta a fost adoptată cu încălcarea art.115 alin.(6) din Constituţie, întrucât prin conţinutul său normativ a vizat restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi fundamentale (dreptul de proprietate, dreptul la muncă şi protecţie socială, dreptul la informare, libertatea economică)", a transmis CCR.

Oricum, până la publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR privind neconstituționalitatea OUG prin care a fost majorat cuatumul sancțiunilor pentru nerespectarea ordonanțelor militare în perioada stării de urgență, amenzile vor fi date în continuare.

Comenteaza