Orban, despre finanţarea partidelor: Important e că am redus cu 30%. Nu ştiu către cine se duc banii

Orban, despre finanţarea partidelor: Important e că am redus cu 30%. Nu ştiu către cine se duc banii
| Foto: foto realitatea.net

Ludovic Orban a afirmat că prin amendamentul adus Legii bugetului de stat privind subvenţiile partidelor, a fost redusă finanţarea către partidele politice în total cu 30%, iar suma alocată PSD a scăzut. Premierul a subliniat că nu ştie cum sunt împărţiţi banii.

„E un amendament care a fost aprobat la legea bugetului de stat, un amendament care a scăzut finanţarea de exemplu pentru PSD. Nu am făcut calcule, lucrul cel mai important e că am redus în total cu 30% finanţarea pentru partidele politice. Nu ştiu către cine se duc banii”, a spus Ludovic Orban, miercuri seară, la Bruxelles.

Reacţia vine în contextul în care un consilier parlamentar USR l-a acuzat pe şeful Executivului de „blat” cu Pro România, susţinând că prin modificarea adusă Legii bugetului de stat privind finanţarea partidelor, formaţiunea condusă de Victor Ponta ar urma să primească mai mulţi bani.

„Cu alegerile locale şi parlamentare în vizor, Victor Ponta avea nevoie să-şi rotunjească fondurile de campanie ca să treacă pragurile electorale, mai ales că a scăzut masiv în sondaje de când l-a părăsit Mihai Tudose. Aşa că a propus o -mică- derogare: doar în 2020, subvenţia să fie alocată tuturor partidelor cu parlamentari, proporţional cu numărul de deputaţi şi senatori pe care îl au în prima zi a anului. Putem doar să ne imaginăm ce promisiuni s-au făcut PNL-ului pentru această imensă concesie, care nu doar că-i va asigura lui Victor Ponta un flux consistent de bani publici în fiecare lună, ci va preveni inclusiv riscul ca migraţia unor parlamentari să diminueze veniturile partidului său”, a scris consilierul USR Mihai Badea, pe Facebook.

„ Art. 47. – Prin derogare de la art. 18 alin. (3) lit. a), alin. (4) şi art. 19 din Legea nr. 334/2006, în anul 2020 subvenţiile acordate partidelor politice, prevăzute în bugetul Autorităţii Electorale Permanente se acordă pe baza numărului total de parlamentari înscrişi în fiecare dintre partidele politice la data de 1 ianuarie 2020”, prevede modificarea adusă Legii bugetului de stat pe 2020.

Comenteaza