Orban: "Guvernul să scoată din program toate aberațiile fiscal-bugetare"

Orban:
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că liberalii cer Guvernului să se prezinte în faţa Parlamentului şi să scoată din programul de guvernare măsurile fiscale pe care le-au introdus "peste noapte".

„Solicităm să se prezinte în faţa Parlamentului şi să scoată din programul de guvernare toate aberaţiile fiscale pe care le-au introdus peste noapte fără să anunţe că intenţionează modificarea programului de guvernare, introducând nişte măsuri care afectează grav mediul de afaceri şi care riscă să pună pe butuci economia românească.

Dacă rămân aceste măsuri în programul de guvernare, ele generează obligaţii pentru Guvern şi vor rămâne ca o sabie a lui Damocles asupra mediului de afaceri putând oricând fi trecute prin ordonanţă de urgenţă în stilul OUG 13 pe furiş, pe ascuns şi producând efecte devastatoare asupra mediului de afaceri", a declarat preşedintele PNL, la finalul şedinţei BEx PNL.

Orban a criticat simulările anunţate de premierul Tudose, afirmând că acestea ar fi trebuit să fie făcute înainte ca măsurile fiscal-bugetare să fie trecute în programul de guvenare.

„Am auzit declaraţia premierului care a spus că se lucrează la simulări pentru toate taxele. În ce ţară din lumea asta un partid de guvernământ introduce în programul de guvernare măsuri fiscal-bugetare fără să facă anterior studiu de impact, fără să facă analize, fără să consulte mediul de afaceri şi pe toţi aceia pe care îi afectează aceste taxe şi impozite care sunt introduse pe şestache, noaptea", a spus Orban.

Liderul liberalilor a spus că impozitul pe cifra de afaceri, taxa de solidaritate, impozitul pe gospodărie „rebotezat impozitul pe venitul global", interdicţiile pentru cei care au avut două insolvenţe să mai facă afaceri, plata contribuţiei de asigurări sociale pentru cei care lucrează part-time la nivelul salariului minim pe economie, suprataxarea introdusă în domeniul energiei şi în domeniul comunicaţiile ca şi contul separat de TVA sunt măsuri împotriva mediului de afaceri.

El a susţinut că Guvernul va face „şmecherii" şi va încerca să supradimensioneze veniturile pentru ca rectificarea bugetară „să nu pară negativă". „Sunt foarte multe instituţii publice care la cheltuieli de personal au prevăzute sume care permit plata salariilor angajaţilor numai pe primele nouă luni, respectiv zece luni ale anului. Cele mai multe dintre instituţiile publice nu au prevăzute bani pentru plata salariilor pe lunile octombrie, noiembrie şi decembrie. Ca atare aici trebuie să intervină pentru a se asigura sumele de bani necesare", a susţinut Orban.

Liberalul a spus că nivelul încasărilor pe ultimele cinci luni este sub nivelul prognozat. Orban s-a arătat neîncrezător şi cu privire la angajamentul Guvernului de a nu depăşi deficitul bugetar de 3%. „Nu, nu cred în această promisiune, iar dacă o să facă scamatorii bugetare astfel încât să se încadreze cât de cât în limita de 3% o să o facă în dauna investiţiilor, a cheltuielilor importante, a înzestrării pentru Apărare pentru că altfel nu au cum să menţină", a spus liderul PNL.

Comenteaza