Ordonanță de urgență: preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi prin vot direct

Ordonanță de urgență: preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi prin vot direct

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, luni, la începutul şedinţei de Guvern, că se va modifica legislaţia astfel încât preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi prin vot direct de comunitatea locală.

"Avem în şedinţa de astăzi un act normativ prin care modificăm modul de alegere a preşedintelui consiliului judeţean. Am înţeles mesajul cetăţenilor, respectiv dorinţa de a avea un rol mai important în ceea ce priveşte alegerea factorilor de decizie şi de a-şi exprima în mod direct opţiunea de vot cu privire la cei care iau măsuri pentru comunitate. Vom modifica legislaţia astfel încât preşedintele consiliului judeţean să fie ales din nou prin vot direct de comunitatea locală. Revenirea la votul uninominal va creşte legitimitatea, reprezentativitatea şi stabilitatea preşedinţilor consiliilor judeţene, cei care împreună cu primarii şi consilierii pun în aplicare proiectele pentru dezvoltarea comunităţilor locale", a spus Dăncilă.

Prim-ministrul a adăugat că preşedintele consiliului judeţean nu trebuie să facă obiectul negocierilor între partide, ci să reprezinte voinţa cetăţenilor din fiecare judeţ, exprimată prin vot.

"Legitimitatea dată prin vot este esenţială pentru fiecare preşedinte de consiliu judeţean pentru că îl responsabilizează să pună în practică obiectivele pentru care cetăţenii i-au dat votul. Am luat această decizie ca un pas în înţelegerea mesajului dat de cetăţeni la alegerile europarlamentare, dar şi ca urmare a discuţiilor avute cu reprezentanţi autorităţilor locale", a afirmat premierul.

Comenteaza