Ordonanţă de Urgenţă privind gestionarea deşeurilor provenite din ambalaje

Ordonanţă de Urgenţă privind gestionarea deşeurilor provenite din ambalaje
| Foto: bucurestifm.ro

Potrivit premierului Viorica Dăncilă, actul normativ adoptat, marţi, de Guvern are ca scop creşterea ratei de reciclare.

"Obiectivul central al măsurilor introduse prin acest act normativ este de a creşte rata de reciclare a deşeurilor şi de a pune astfel România pe harta europeană a reciclării şi a economiei circulare. Mai simplu spus, măsurile introduse prin această ordonanţă de urgenţă aduc o schimbare de abordare în materie de gestionare a deşeurilor, astfel încât să ne obişnuim să nu mai tratăm deşeurile ca pe ceva inutil, ci ca pe o resursă care merită şi trebuie să fie valorificată", a afirmat prim-ministrul Viorica Dăncilă la începutul şedinţei de Guvern.

Şeful Executivului a adăugat că măsurile din OUG se vor aplica începând de anului viitor şi acestea ar viza "introducerea unor indicatori de performanţă atât pentru societăţile de salubrizare, cât şi pentru staţiile de sortare, precum şi pentru încurajarea colectării separate a deşeurilor la sursă şi detalierea modului de aplicare a tarifului diferenţiat la populaţie".

"De asemenea, este stabilit rolul fiecărui actor din lanţul de gestiune a deşeurilor, începând de la obligaţiile cetăţenilor, colectorilor, operatorilor de salubritate şi terminând cu cele ale producătorilor, reciclatorilor şi autorităţilor publice locale. De asemenea, a fost schiţat un calendar etapizat pentru înlocuirea ambalajelor de unică folosinţă în pregătirea strategiei europene pentru produsele de plastic de unică folosinţă", a explicat Dăncilă.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

Comenteaza
loading...