OUG privind alegerile anticipate, respinsă în Comisia juridică a Senatului

OUG privind alegerile anticipate, respinsă în Comisia juridică a Senatului

Comisia juridică a Senatului a adoptat, marţi, raport de respingere pe ordonanţa de urgenţă privind alegerile anticipate.

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

Raportul de respingere a ordonanţei de urgenţă care reglementează alegerile anticipate a fost adoptat cu opt voturi „pentru” şi trei „contra”.

Biroul permanent al Senatului a decis, luni, ca ordonanţa de urgenţă care reglementează alegerile anticipate să fie dezbătută marţi în comisiile de specialitate în procedură de urgenţă.

„E repartizată la comisia juridică şi alte comisii de specialitate, e sesizată în fond. Termenul este ziua de mâine (marţi - n.r.). Vom vedea în funcţie de decizia comitetului liderilor când se face primul plen la care vom avea această ordonanţă de urgenţă”, afirma preşedintele interimar al Senatului, Titus Corlăţean, potrivit Mediafax.

Senatorul PSD a adăugat că sunt probleme grave în actul normativ, iar comisia juridică trebuie să dezbată rapid aceste chestiuni: „Pentru că este o ordonanţă care ridică nişte probleme cel puţin din punctul de vedere al celor care sunt jurişti, probleme foarte grave şi atunci avem nevoie de urgenţă comisia juridică să dezbată asupra acestor probleme”.

Premierul desemnat Ludovic Orban spunea că parlamentarii nemulţumiţi de ordonanţa de urgenţă privind alegerile anticipate poate fi modificată atunci când intră în procedură legislativă, însă aleşii nu pot respinge din start actul normativ.

Ordonanţa de urgenţă care reglementează organizarea alegerilor anticipate pentru Camera Deputaţilor şi Senat a fost adoptată pe 3 ianuarie, fără avizele Consiliului Legislativ.

Ce prevede OUG care reglementează organizarea alegerilor anticipate

Principalele prevederi din OUG sunt: trei zile de vot în Diaspora, dublarea numărului de parlamentari de diaspora.

De asemenea, în cazul alegerilor parlamentare anticipate, data desfăşurării acestora se stabileşte cu cel puţin 50 de zile înaintea votării faţă de 90 de zile în prezent, deci se pot organiza anticipate cu 40 de zile mai repede decât in prezent.

În plus, alegătorii pot vota oriunde se află în ţară la alegerile parlamentare. Ordonanţa de urgenţă pentru alegerile anticipate a fost publicată, vineri, în Monitorul Oficial, după ce mai întai a ajuns la Senat.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza