OUG privind managerii de spitale, capăt de drum în parlament

OUG privind managerii de spitale, capăt de drum în parlament
Camera Deputaţilor a dat marţi votul final pe Ordonanţa 79 privind reforma în sănătate, promovată de fostul ministru Vlad Voiculescu anul trecut.

Membrii USR din cadrul Comisiei de sănătate a Camerei Deputaţilor, printre care şi deputatul de Cluj Emanuel Ungureanu, au criticat modificările aduse ordonanţei de „majoritatea PSD-ALDE-UDMR".

"În forma finală a legii propusă spre adoptare de către PSD, nu există situații de incompatibilitate și nici conflict de interese la nivelul conducerii unităților sanitare, indiferent că vorbim de managerul spitalului sau de șeful de secție. Cum ar veni, totul e bine și frumos pentru majoritatea guvernamentală și domeniul sănătății nu are nevoie de reformă. Adaug la această situație și amendamentele care permit cadrelor de conducere să fie în mai multe locuri deodată - și la cârma spitalului, și în operație și la cabinetul particular și la cursuri la universitate. Ca să fiu direct, PSD a măcelărit în acest fel reforma în sănătate", a declarat Tudor Rareș Pop, deputat USR, membru în Comisia pentru Sănătate și Familie.

"Singura victorie rămâne în zona pilonului de profesionalizare, unde am reușit să păstrăm deschiderea oferită de OUG 79/2016 celor care vor să candideze pentru funcția de manager, masteranzi care însă nu sunt medici sau cadre universitare, dar care au absolvit în management economic, juridic, administrativ și sanitar. Mai avem și câteva modificări care limitează parțial numirile discreționare realizate de Senatul universităților de medicină și farmacie, dar mai mult de ochii lumii, fără un impact major în spargerea feudelor din Sănătate. Reforma în sănătate a ajuns în zona contra-reformei PSD", a susținut Emanuel Ungureanu, deputat de Cluj și vicepreședinte al Comisiei de Sănătate.

Textul OUG 79, emisă de fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu, prevedea că nu poate fi manager de spital persoana care deţine calitatea de membru în organele de conducere, administrare şi control ale unui partid politic.

„Acest text era neconstituţional pentru că unul din organismele de conducere ale partidelor este adunarea generală a membrilor, iar Constituţia prevede dreptul oricărei persoane de a face politică, de a fi membru de partid. În Legea 95, nu va putea fi director de spital o persoană care va ocupa o funcţie de conducere în partid. Membru simplu poate fi, (...) e dat de Constituţie nu de legea 95. Nu este vorba despre o repolitizare şi până acum putea fi membru de partid conform Constituţiei. Prevederea din textul OUG 79 dată de Guvernul Cioloş era de fapt neconstituţională", a susţinut preşedintele Comisiei de sănătate, deputatul PSD Florin Buicu, citat de mediafax.ro.

Împotriva noii forme a Ordonanţei 79 au votat şi parlamentarii PNL şi PMP.

 

 

Comenteaza