Parlamentarii "boboci" ai Clujului. Ce priorităţi au

Parlamentarii
Printre clujenii care au obţinut deja teoretic câte un mandat de parlamentar se găsesc şi câţiva politicieni tineri, care vor păşi pentru prima dată în forul legislativ al ţării.

Emanuel Ungureanu a fost ales deputat pe listele USR Cluj, are 38 de ani, este istoric, asistent social şi jurnalist şi a predat până acum istoria la un liceu din Cluj. Ungureanu este preşedinte şi membru fondator al Asociaţiei pentru Solidaritate şi Empatie Delia Grădinaru, care se ocupă de îngrijirea copiilor dependenţi de dializă şi a celor transplantaţi.

Ungureanu "Nu o să fiu un „gigi-contra", eu merg ca să construiesc cu colegii mei ceva"

„Prioritatea mea ca parlamentar este să găsesc resursele umane, oamenii pe care să-i conving, indiferent de culoarea lor politică, să lucrăm pentru lucrurile despre care am vorbit în campanie. Eu am vorbit despre bolnavii dependenţi de dializă din toată ţara.

Sunt câteva zeci de mii care aşteaptă o lege a transplantului cu criterii clare de alocare a organelor. Vreau să promovez o lege a transplantului care să fie echitabilă. Pentru acest lucru voi merge la toţi parlamentarii, indiferent de culoarea lor politică, şi aşa voi face pentru orice proiect de lege.

Nu o să fiu un „gigi-contra", eu merg ca să construiesc cu colegii mei ceva. În schimb, nu o să renunţ niciodată la principiile şi la valorile mele, dar voi susţine orice idee bună, indiferent că vine din partea PSD, UDMR, PNL, din partea oricărui partid.

Eu acolo sunt ales de 27.474 de oameni care se aşteaptă să lucrăm în beneficiul lor, nu în funcţie de interesele proprii sau de partid. Îmi respect colegii dar să nu se aştepte nimeni să fiu populist, că nu voi fi", a afirmat Ungureanu, pentru ZIUA de CLUJ.

Moldovan: "O să fiu mai activ decât parlamentarii născuţi în Cluj"

Sorin Dan Moldovan va fi deputat ales pe listele PNL Cluj, chiar dacă este originar din Oradea şi şi-a făcut studiile la Bucureşti. Are 30 de ani şi este posesorul unei diplome de licenţă în „Relaţiile economice bilaterale dintre Uniunea Euopeana si Statele Unite", obţinută la Universitatea Româno-Americană, unde a fost student în perioada 2005-2008, şi un master la SNSPA.

Liberalul afirmă că şi-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei la bunici, în Cluj-Napoca, şi că prima experienţă la grădiniţă a fost tot în oraşul de sub Feleac, la Grădiniţa Universităţii Babeş-Bolyai. Moldovan a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, că va avea cabinetul parlamentar la Cluj, şi că o să reprezinte clujenii şi că va fi mai activ decât mulţi parlamentari născuţi în Cluj.

„Proiectele majore pentru Cluj ar fi Spitalul Regional de Urgenţă şi centura ocolitoare a Clujului, care ar trebui să se realizeze indiferent cine va fi la guvernare, cred că acestea sunt priorităţile Clujului şi ele ar trebui să fie continuate, să nu fie blocate", a spus Moldovan.

Csoma: Plăcuţe multilingve în cât mai multe localităţi

Liderul UDMR Cluj, Csoma Botond, a obţinut şi el un mandat de deputat la alegerile din 11 decembrie. Csoma are 41 de ani, este jurist de profesie şi a fost consilier local în mai multe mandate. Priorităţile sale în noul mandat sunt dezvoltarea infrastructurii Clujului şi o nouă lege pentru drepturile lingvistice ale minorităţilor.

„În Parlament, mi-am propus să modific legea nr. 215/ 2001, pentru a reduce de la 20% la 10% pragul ca să fie obligatorie inscripţionarea şi în limba unei minorităţi, şi să introducem un prag alternativ, de 5.000 de persoane minoritare într-o localitate, pentru ca şi atunci să fie obligatorie inscripţionarea în limba acelei minorităţi", a spus Csoma.

Liderul UDMR Cluj susţine şi varianta în care să poată fi lăsată la latitudinea administraţiei locale amplasarea unor astfel de indicatoare multilingve în semn de respect faţă de o minoritate.

Nasra, de la Aurelia Cristea, la Corina Creţu

Horia Nasra va fi deputat din partea PSD, el fiind momentan consilier local la primul mandat şi preşedinte interimar al social-democraţilor clujeni începând din iunie. Are 32 de ani, este absolvent al Facultăţii de Istorie a Universităţii Bucureşti şi a fost înainte purtător de cuvânt al PSD Cluj.

S-a mai ocupat de consiliere şi comunicare politică la cabinetul de parlamentar al Aureliei Cristea între 2013 şi 2015 şi la cabinetul din Cluj al europarlamentarului Corina Creţu în 2014. Un alt candidat care se va afla la primul mandat de senator va fi Vasile Ilea, din partea PSD. Ilea are 46 de ani, este inginer de profesie şi în iunie 2016 a obţinut un mandat de consilier judeţean.

Comenteaza