Parlamentarii clujeni ai puterii, "paraleli" cu bugetul de stat pe 2019: "Vă comunic, odată ce cunosc și eu"

Parlamentarii clujeni ai puterii, "paraleli" cu bugetul de stat pe 2019: "Vă comunic, odată ce cunosc și eu"

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, promite că bugetul pe 2019 va fi prezentat şi adoptat vineri de Executiv şi, apoi, trimis către Parlament. Întrebați ce sume vor fi alocate Clujului din bugetul de stat, parlamentarii PSD-ALDE ridică din umeri.

La solicitarea Ziua de Cluj, senatorul PSD Vasile Ilea a declarat că nu poate oferi cifre exacte, întrucât nici în guvern nu au fost comunicate încă aceste sume.

"O să vă dăm informațiile, dar încă nu s-au comunicat nici în Guvern. Încă se poartă discuții și negocieri. Deocamdată nu este o cifră exactă. Aseară au fost discuții, le vedem cu toții, și au fost mai multe runde de discuții ieri, la Ministerul de Finanțe. Vă referiți la suma care va fi alocată către administrația locală, nu? Cu drag vă comunic, odată ce cunosc și eu", a declarat senatorul social-democrat.

Steluţa Cătăniciu, vicepreşedinte ALDE și deputat de Cluj, a transmis că grupul pe care îl reprezintă va avea o întrunire luni (11 februarie - n.red.) pe tema bugetului pe anul 2019. În ceea ce privește municipiul Cluj-Napoca, Cătăniciu a afirmat că i-a propus primarului Emil Boc o discuție despre proiectele cu prioritate ale Clujului, însă edilul nu a răspuns încă invitației.

"Luni avem ședință la grupul ALDE pe tema bugetului. I-am solicitat domnului primar Emil Boc să avem împreună o discuție despre proiectele prioritare ale Clujului, pentru a le susține, însă nu m-a sunat nici până la această oră", a declarat Steluţa Cătăniciu.

Deputații PSD Cornel Itu și Horia Nasra, președintele interimar al PSD Cluj, nu au putut fi contactați până la ora publicării articolului.

Liderul PSD Liviu Dragnea a participat joi, alături de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, la şedinţa Asociaţiei Municipiilor din România, unde a participat şi Gabriela Firea, pe fondul nemulţumirilor în ceea ce priveşte sumele alocate pentru administraţiilor locale. Ulterior, preşedintele social-democrat a spus că primăriile vor avea venituri cel puţin la nivelul celor din 2018.

Dragnea a adăugat că, spre deosebire de anii anteriori, va exista o creştere de 27% pe toată administraţia locală din cotele defalcate din impozitul pe venit şi din TVA, iar la nivelul Capitalei să se hotărască în ce mod se împart banii cu primăriile de sectoare.

Eugen Teodorovici a declarat astăzi, la sediul Ministerului Finanţelor că bugetul va fi prezentat și adoptat de Guvern în ședința de vineri, 8 februarie.

"Eu vă spun că o să aveţi mâine un buget în Guvern prezentat, discutat, adoptat, trimis la Parlament. După aceea, ţine de Parlament cât de repede va adopta acest buget, care are o creştere foarte importantă pe investiţii, sănătate şi educaţie", a declarat Teodorovici.

Guvernul a publicat ordinea de zi a şedinţei de vineri, dar pe care nu apare proiectul de buget.

Pe ordinea de zi a şedinţei de vineri a Executivului figurează mai multe acte normative, printre care proiectul pentru stabilirea unor măsuri de punere în aplicare a Acordului dintre România şi SUA privind intensificarea combaterii infracţiunilor grave dar şi un memorandum cu tema „Negocierea Memorandumului de înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Republicii Islamice Iran privind cooperarea în domeniul prevenirii şi combaterii criminalităţii organizate transnaţionale şi a terorismului”, informează Guvernul, într-un comunicat de presă.

Educaţia, Finanţele şi Ministerul Muncii, cele mai mari bugete în 2019

Ministerul Educaţiei, unul dintre cei mai mari angajatori de la stat, care are 354.000 de salariaţi, primeşte un buget de 30,8 miliarde de lei în 2019, conform proiectului de buget publicat pe site-ul Ministerului de Finanţe. Finanţarea alocată educaţiei anul acesta este cu 47%, adică 9,8 miliarde de lei, mai mare decât în anul 2019, acesta fiind ministerul cu cel mai mare buget al anului 2019.

Pe locul doi în topul ministerelor cu cele mai mari bugete se află Ministerul Finanţelor – categoria Acţiuni generale“, pentru care s-a alocat un buget de 26 de miliarde de lei în 2019, în scădere cu 1,3% (356 de milioane de lei) faţă de anul 2018. De asemenea, Ministerul Muncii – care gestionează pensiile celor 5 milioane de pensionari şi indemnizaţiile primite de şomeri, persoanele cu handicap, persoanele aflate în concediu de creştere a copiilor etc. – a primit un buget de 25,6 mld. lei în 2019, în creştere cu 2% faţă de anul 2018 (adică cu 524 de milioane de lei).

În topul ministerelor cu bugete mari se mai află Agricultura (22,7 mld. lei în 2019, +15% faţă de anul 2018), Ministerul Afacerilor Interne (18,5 mld. lei, +21% faţă de anul anterior), Ministerul Apărării (18,1 mld. lei, +6,6% faţă de anul anterior), Ministerul Transporturilor (11,7 mld. lei, +55% faţă de anul anterior) şi Ministerul Sănătăţii (9,5 mld. lei, +65% faţă de anul anterior).

În valori absolute, cele mai mari creşteri ale bugetelor pe 2019 faţă de plăţile efectuate în 2018 au fost alocate Educaţiei (+9,8 mld. lei în 2019 faţă de 2018), Transporturilor (+4,1 mld. lei), Sănătăţii (+3,7 mld. lei), Internelor (+3,2 mld. lei), Agriculturii (+2,9 mld. lei), Fondurilor Europene (+1,5 mld. lei), Apărării (+1,1 mld. lei) şi Secretariatului General al Guvernului (+876 milioane lei).

VEZI AICI: Banii alocaţi pe ministere

Comenteaza