Parlamentarii clujeni se întorc la muncă! Ce priorități au în sesiunea de toamnă: Legea salarizării, pensii speciale vs Moțiune de cenzură

Parlamentarii clujeni se întorc la muncă! Ce priorități au în sesiunea de toamnă: Legea salarizării, pensii speciale vs Moțiune de cenzură
| Foto: rfi.ro

Senatul şi Camera Deputaţilor au început, luni, a doua sesiune parlamentară ordinară a anului, după vacanța de vară. Așadar, cei 14 aleși ai Clujului revin la locul de muncă.

Preşedinţii celor două foruri rămân neschimbaţi, Alfred Simonis va continua ca interimar la şefia Camerei Deputaţilor, iar la Senat va fi preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, care a preluat funcţia după finalizarea mandatului de premier.

Printre priorităţile noii sesiuni parlamentare se află modificarea legii pensiilor speciale, care trebuie pusă în acord cu decizia Curţii Constituţionale, precum şi alte proiecte necesare pentru îndeplinirea jaloanelor din PNRR pentru ca România să primească banii europeni, precum legea salarizării, legea pensiilor, etc.

Ce planuri au aleșii Clujului pentru sesiunea parlamentară de toamnă

ZIUA de CLUJ a stat de vorbă cu o parte din parlamentarii clujeni, pentru a afla ce obiective și priorități și-au propus pentru această sesiune parlamentară, care se va încheia la finalul anului 2023.

Deputatul liberal Sorin Moldovan consideră că actuala coaliție PSD-PNL este singura soluție viabilă pentru a trece România de perioada complicată în care se află.

Prioritățile pe care la are coaliția sunt foarte clare: vorbim de legea salarizării care este jalon în PNRR, de pensiile speciale, despre ordonanța cu măsurile fiscale, ș.a.m.d. Personal, eu o să mă ocup cu partea legislativă pe combaterea traficului și consumului de droguri. Cred că este un fenomen care a luat amploare. Am avut și în această vară multe tragedii din cauza acestor substanțe.

Legat de coaliția PNL-PSD, eu cred că va continua până în 2024, poate chiar și după alegerile de anul viitor. Este normal să existe păreri diferite, suntem două partide mari, fiecare cu viziunea sa asupra politicilor publice. Cred că la momentul acesta este singura soluție pentru a trece România de această perioadă cu turbulențe economice și cu război la graniță. Trebuie să avem stabilitate politică”, a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, Sorin Moldovan.

Radu Moisin, deputat PNL Cluj, spune că se va axa în noua sesiune parlamentară pe inițiativele legislative deja depuse, dar are în plan și unele noi.

Legat de activitatea mea parlamentară, mă voi concentra pe amendarea legislației ajunsă într-o fază avansată în Parlament, în concordanță cu solicitările autorităților locale. De exemplu, codul construcțiilor este unul dintre documentele relevante în acest sens. De asemenea, voi depune noi inițiative legislative. Aș putea numi aici eliminarea disfuncționalităților în distribuirea de ajutoare de energie pentru populația cu venituri vulnerabile. O să mai am în atenție monitorizarea inițiativelor legislative deja depuse de către mine în trecut, cele care nu au fost promulgate. Coaliția se va concentra pe reformele din PNRR, precum noua lege a pensiilor sau cea a salarizării în domeniul bugetar”, a afirmat Radu Moisin.

Chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu, parlamentar PSD Cluj, este de părere că noua sesiune va fi una intensă și complicată.

La nivel național știm cu toții că avem chestiunile legate în mod direct de buget, de pachetul de măsuri pe care Guvernul dorește să și-l asume, care trebuie foarte bine explicat și dezbătut. Avem și subiectele fierbinți, adică pensiile speciale, legea pensiilor speciale, legea salarizării unitare, întreg pachetul asumat în raport cu Comisia Europeană. Din acest punct de vedere, va fi o sesiune extrem de intensă și nu va fi un lucru simplu.

În plan personal, tot ceea ce este legat de sectorul sanitar. Mă bucur foarte mult că legea de control și combatere a cancerului a intrat din plin în acțiune. Și peste vară s-a lucrat extrem de intens la norme. Le așteptăm cu interes. Toate aceste lucruri doresc să se transpună real într-un beneficiu în viața pacienților de cancer. Sunt unul dintre cei care pot vedea dacă aceste efecte aduc într-adevăr un bine, că altfel rămâne doar un act normativ”, ne-a transmis medicul clujean.

Deputatul Csoma Botond, care este liderul deputaților UDMR, a spus că are în plan o inițiativă legislativă pornită de la tragicul eveniment de acum câteva zile de la Crevedia, soldat cu morți și zeci de răniți.

Mâine și poimâine vom avea o ședință de grup unde vom stabili prioritățile partidului, deci nu pot spune prea multe în acest moment. Personal, vreau să depun o inițiativă legislativă pornind de la tragedia care s-a întâmplat la Crevedia, unde am constatat cu stupoare că ISU nu are această competență legală de a închide agenți economici, poate doar să notifice alte autorități. Cred că s-ar impune o astfel de inițiativă, ca ISU să aibă dreptul de a închide agenți economici”, a precizat Csoma Botond.

Viorel Băltărețu de la USR, partid aflat în opoziție, transmite că formațiunea sa politică va folosi toate mijloacele pentru a opri creșterea taxelor, inclusiv moțiunea de cenzură.

Cea mai urgentă activitate este discuția pe care trebuie să o avem în Parlament în legătură cu viitoarea legislație propusă de Guvern pe tema austerității. Știm foarte bine că România este într-o procedură de deficit excesiv. Singura variantă prin care putem bloca măsurile Guvernului va fi o moțiune de cenzură. Clar că USR va folosi toate mijloacele pentru a opri creșterea taxelor. Noi spunem că trebuie reduse taxele, nu să le creștem. Mă refer la taxele pe muncă. De asemenea, trebuie făcute reformele asumate prin PNRR.

Pe plan personal, în afară de inițiativele pe care le-am depus deja în Parlament în sesiunile trecute, și aici mă refer la măsurile de sprijinire a mediului de afaceri, încurajarea investițiilor, creșterea inovării, am alte trei inițiative legislative pe care le voi depune în perioada următoare: una dintre ele este eliminarea declarațiilor notariale ale unui părinte căsătorit atunci când celălalt iese din țară cu copilul minor (...).Pe partea locală, USR trebuie să devină principalul partid contracandidat pentru Emil Boc și Alin Tișe. Totodată, o să mă implic foarte mult în proiectele de infrastructură, la fel ca și până acum”, ne-a declarat deputatul USR.

Din partea AUR Cluj, deputatul Ilie-Alin Coleșa susține că formațiunea sa politică va avea multe inițiative legislative în această sesiune parlamentară, printre care reducerea taxării muncii și creșterea salariului minim, reducerea a numărului de ministere, secretari de stat și agenții de stat sau alegerea primarilor în 2 tururi.

De asemenea, vom propune un program de susținere financiară a operatorilor economici din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii şi sectorului alimentar precum și din domeniul comerțului cu produse agricole, piscicole și produse alimentare, cu excepția băuturilor și tutunului. Apoi un program care are ca obiect susţinerea financiară a investiţiilor private în construcţia şi/sau înființarea, amenajarea şi dotarea de dispensare medicale, dispensare policlinici si spitale. În același demers se înscrie și Caravana Medicală AUR.

Sunt mai multe direcții de modificări legislative în care mă voi implica eu. Una dintre ele se referă la reducerea dependenței de jocurile de noroc. Pe lângă interdicții legate de amplasarea fizică a localurilor unde se practică jocurile de noroc trebuie să protejăm copii de participarea ilegală la aceste activități - foarte multe dependențele se creează în perioada lipsei discernământului. Iar participarea ilegală principală se desfășoară ONLINE”, ne-a transmis deputatul AUR.

Sesiunea constituie principala formă de lucru a Parlamentului şi este perioada în cursul căreia o adunare parlamentară îşi exercită competenţa constituţională.

Comenteaza