Parlamentarii de Cluj ai USR, după demisia lui Nicuşor Dan: Între „o demisie de onoare" şi „joc de putere mărunt"

Parlamentarii de Cluj ai USR, după demisia lui Nicuşor Dan: Între „o demisie de onoare
Demisia lui Nicuşor Dan din funcţia de preşedinte al USR a dat naştere la reacţii diverse ale parlamentarilor de Cluj ai partidului.

ZIUA de CLUJ a stat de vorbă cu cei trei parlamentari de Cluj ai Uniunii Salvaţi România, pentru a afla cum văd aceştia viitorul partidului în noul context creat de demisia lui Nicuşor Dan.

Deputatul USR de Cluj Emanuel Ungureanu, care ieri anunţa că se gândeşte serios să plece din partid pentru că formaţiunea s-a îndepărtat de Platforma România 100 a lui Dacian Cioloş şi de agenda publică, şi-a păstrat tonul critic faţă de ceea ce se întâmplă în partid, dar în acelaşi timp a făcut şi un apel la calm.

„Îndemnul meu pentru conducerea partidului, pentru Nicuşor Dan, pentru Comitetul politic şi pentru membrii USR este unul la calm, să ne aşezăm la masă, să vorbim, să ne spunem nemulţumirile şi să găsim soluţii să fim împreună pentru că cei 600.000 de alegători ar fi vrut, din punctul meu de vedere, să avem răspuns la guvernarea catastrofală a PSD-ului, vor să fim o alternativă la „ciuma roşie" peste 4 ani, nu să vadă o gaşcă de copii care se ceartă şi unul dintre ei îşi ia jucăriile şi pleacă. Trebuie să schimbăm această imagine dezolantă şi ţine de noi toţi. Până la urmă noi trebuie să reprezentăm cu cinste nişte idealuri ale unui popor disperat de corupţie, acesta este mesajul meu pentru poporul USR, unitate într-o perioadă în care părem mai aproape de ruptură", a afirmat, joi, deputatul USR de Cluj Emanuel Ungureanu.

Emanuel Ungureanu a criticat atât Biroul Naţional cât şi pe preşedintele demisionar Nicuşor Dan pentru conflictul creat, pe care l-a catalogat ca fiind „un joc de putere mic".

„Tema Coaliţiei pentru familie era o temă închisă în USR, după votul nostru din parlament. A fost o greşeală imensă a colegilor din Biroul Naţional care l-au forţat pe Nicuşor Dan să ia o decizie pe care el s-a pronunţat deja. În acelaşi timp a fost o greşeală imensă a lui Nicuşor că a intrat în acest conflict artificial care, repet, nu era pe agenda publică. Pe agenda publică este catastrofa faptului că nu achiziţionăm ambulanţe şi românii mor din cauza asta. Noi de acum încolo câteva săptămâni o să vorbim despre cine are dreptate, în loc să vorbim despre Legea salarizării, să fim o voce limpede în privinţa vaccinării pentru că mor copiii pe capete.

Ceea ce se întâmplă acum în USR este un joc de putere mic. Noi încă nu am primit o putere ca să modificăm comunităţile semnificativ, nu avem primari, în loc să ne concentrăm pe campania din 11 iunie, că avem alegeri locale. Cine îl va susţine pe Adrian Prisnel la Craiova pentru postul de primar, un fost preşedinte USR care aşteaptă ca prin votul Comitetului politic să se reîntoarcă în fruntea partidului? Adică e un joc de putere acum între Comitetul politic pe care probabil Nicuşor Dan simte că îl are mai aproape şi Biroul Naţional? Ne încordăm muşchii care pe care? Care este imaginea noastră publică în acest joc mărunt?", a mai declarat deputatul Emanuel Ungureanu.

Celălalt deputat de Cluj al USR, Adrian Dohotaru, crede că în timp partidul va putea avea o voce mai unitară. „Eu cred că vom rezolva în timp problemele acestea. Cu cât ne întâlnim mai des şi ne expunem argumentele, o să avem o direcţie mai unitară", a spus Adrian Dohotaru, care a evitat totodată să se pronunţe dacă este bine sau nu ca forul superior al USR între congrese, respectiv Comitetul politic, să întoarcă decizia Biroului Naţional, aşa cum cere Nicuşor Dan.

Singurul senator de Cluj al USR, Mihai Goţiu, a postat pe Facebook câteva "gânduri la cald despre demisia lui Nicuşor Dan".

"Astăzi, mi s-a confirmat, o dată în plus, că Nicușor Dan este o persoană cu caracter, care își ține promisiunile făcute, oricât de mult ar durea deciziile luate. Astăzi am avut de-a face cu unul dintre momentele extrem de rare din politica autohtonă - o demisie de onoare", a scris senatorul clujean pe reţeaua de socializare.

Cunoscut ca un susţinător al lui Nicuşor Dan, Mihai Goţiu a spus că va reflecta în perioada următoare, la drumul său viitor în spaţiul public.

"Mai avem încă multe lucruri de făcut împreună. Într-o formă sau alta, vom continua lupta, că mai avem multe bătălii de dus dacă, într-adevăr, am intrat (fiecare dintre noi) în politică pentru a schimba lucrurile în țara asta și nu pentru propria parvenire;

Nu mă întrebați ce voi face în continuare, am nevoie, totuși, de un timp de reflecție, de analiză, de discuții cu colegii, cu prietenii, dar și, mai ales, cu cei care și-au pus încrederea în mine, m-au susținut și m-au votat. Vă asigur că hotărârea finală va avea în vedere modul în care consider că voi reuși în cea mai mare măsură să-mi onorez promisiunile și să-mi îndeplinesc scopurile și obiectivele asumate (în interiorul USR, într-un partid nou, în Parlament ori înapoi la munca de la firul ierbii, din societatea civilă).

Au existat extrem de multe momente neplăcute în ultimele luni (de când am intrat în politică), atacuri mizerabile de la adversari ori dezamăgiri, insomnii, zile negre (precum asta, în care pare-se că toate corăbiile s-au dus la fund pe Someș și Dâmbovița), dar n-am vreun regret major. A meritat și merită în continuare să ducem lupta asta", a mai afirmat, în aceeaşi postare, Mihai Goţiu

 

 

 

 

Comenteaza