Parlamentarii, mai “egali” în faţa ANI decât ceilalţi demnitari

Parlamentarii, mai “egali” în faţa ANI decât ceilalţi demnitari
Dacă toţi demnitarii au maxim 15 zile în care pot contesta o decizie a ANI, parlamentarii şi-au oferit un termen de 45 de zile pentru acelaşi lucru.

Parlamentarii au dat înapoi în privinţa relaţiei cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI) şi au acceptat să-şi piardă mandatul dacă nu contestă în instanţă decizia de incompatibilitate. În schimb şi-au introdus în Legea statutului parlamentarilor un alt privilegiu şi-au acordat un termen triplu faţă de restul demnitarilor pentru contestarea deciziei ANI. Drept urmare, PDL va ataca legea la Curtea Constituţională a României (CCR).

Deputatul PDL Adrian Gurzău spune că prevederile incluse de putere în statutul parlamentarilor sunt doar un prim pas spre desfiinţarea ANI şi a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). „Am contestat la CCR acest statut, pentru că noi considerăm că introduce un dublu standard în raportul cu ANI al parlamentarilor, care au 45 de zile termen să conteste în instanţă verdictul ANI comparativ cu primarii şi toţi ceilalţi demnitari, care au la dispoziţie doar 15 zile pentru acelaşi lucru. În fapt USL urmăreşte doar să anuleze importanţa ANI şi a DNA şi poate chiar să le desfiinţeze, cum spunea un parlamentar de-al lor. Or, nu cred că avem o democraţie atât de avansată încât să ne permitem să ne lipsim de aceste instituţii care iau măsura lucrurilor pe care le fac politicienii", a afirmat Gurzău.

Senatorul PNL Marius Nicoară spune că triplarea termenului pentru contestarea verdictelor ANI a fost făcută ca o măsură de protecţie a parlamentarilor împotriva nepre-văzutului. „Noi ne temem că pot apărea accidente, poştaşul poate scăpa plicul pe jos, grefierul poate uita să înscrie contestaţia. Tu faci contestaţia în timp util, dar poate apărea o excepţie şi, fără voia ta, ieşi din termen. Ne-am ferit de astfel de accidente, care te pot lăsa fără mandat. După ce te-ai fript cu Băsescu, sufli şi-n iaurt", a explicat Nicoară.


Senatorul PSD Alexandru Cordoş spune că noul statul al parlamentarilor vine în sprijinul activităţii ANI, nicidecum împotriva acestei instituţii. „Până acum, un parlamentar care era declarat incompatibil de către ANI şi nu ataca verdictul în instanţă, intra într-o prelungire a procedurii şi rămânea parlamentar multe luni în continuare. Prin modificările aduse, noi ne-am băgat capul în laţ, nu ni l-am scos. Acum, dacă în 45 de zile nu contestă verdictul ANI, parlamentarul îşi pierde mandatul. Sigur e de discutat de ce 45 şi nu 15 zile. S-a constatat că 15 zile e o perioadă prea scurtă pentru o comunicare corectă, pot apărea diferite situaţii, parlamentarul poate fi plecat şi să nu ia la cunoştinţă în timp util, de exemplu. Dar repet, noi am venit în sprijinul ANI, pentrum că, practic am transpus Legea ANI în statutul parlamentarilor", a explicat Cordoş.

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Mate Andras Levente, susţine că ar exista motive de respingere a Legii statutului parlamentarilor la CCR. „Mi-e teamă că sunt motive pentru care Curtea ar putea respinge statutul. De exemplu, la cererea de reexaminare a preşedintelui, poţi discuta doar acele articole pentru care s-a solicitat reexaminarea. Or, de această dată s-au modificat şi articole pentru care preşedintele n-a cerut reexaminare. Nici pentru conflictul de interese, nici pentru alte articole la care s-a umblat n-a cerut reexaminare. Dacă, totuşi, Curtea va accepta acest statut, va fi oricum un pas înainte, pentru că în sfârşit sunt reglementate incompatibilităţile şi conflictul de interese. Numai că, după 17 ani de avocatură, nu mai am încredere în CCR, cum am avut înainte, pentru că de prea multe ori dă verdicte pe procedură şi nu pe fond şi de prea multe ori dă decizii contradictorii", a afirmat Mate.

Etichete
Comenteaza