Partida Rromilor a lansat un ghid destinat alegătorilor rromi VIDEO

Partida Rromilor a lansat un ghid destinat alegătorilor rromi VIDEO
Îngrijoraţi de prezenţa scăzută la vot în rândul comunităţilor rrome, reprezentanţii acestei etnii au lansat astăzi ghidul alegătorului. Tipărit atât în română, cât şi în romanes, ghidul îi învaţă pe oameni unde şi cum îşi pot exprima opţiunea electorală sau de ce acte au nevoie pentru a vota.

Reprezentanţii Partidei Rromilor Cluj spun că foarte mulţi rromi nu se prezintă la urne deoarece nu ştiu cum să voteze. Iar dacă participă totuşi la alegeri, buletinele lor sunt anulate.

"Mulţi rromi, fiind într-o oarecare măsură duşi în eroare de către candidaţi, votează pe un buletin de vot mai multe ştampile. Şi aici am explicat faptul, atât în română cât şi în romanes, să pună o singură ştampilă pe un singur buletin, de a nu pune două ştampile", spune Aurel Pascu, lider Partida Rromilor Cluj.

Ghidul va fi tipărit în 100.000 de exemplare şi va fi distribuit în comunităţile rrome din întreaga ţară. Broşura îi va învăţa pe rromi cum să voteze în mod corect. Pentru ca impactul să fie cât mai mare, ghidul a fost tipărit şi în limba romanes.

"Cu ajutorul acestui ghid va avea un impact foarte mare prin faptul că este în limba rromani. Este premieră în ţară, iar noi rromii, în momentul în care apare ceva în limba noastră suntem mult mai atenţi şi mai mult ne interesează această situaţie", mai spune Pascu.

Rromii recunosc că au probleme atunci când vine vorba de participarea al alegeri.

Partida Rromilor speră ca la alegerile parlamentare să obţină peste 70.000 de voturi la nivel naţional şi în jur de 8.000 de voturi în judeţul Cluj.

 

Comenteaza