Partidele dau „căutare" după prezidenţiabili: cei mai mulţi, la PDL

Partidele dau „căutare
Cu aproape doi ani înainte de alegeri, partidele au început să-şi selecteze potenţialii competitori pentru cursa spre Cotroceni. Previzibil, cea mai mare inflaţie de candidaţi e la PDL.

În rândul democrat-liberalilor deja au fost vehiculate patru nume de posibili prezidenţiabili: Emil Boc, Cristian Diaconescu, Mihai Răzvan Ungureanu şi Monica Macovei. Protocolul USL dă de înţeles că în alianţa aflată la guvernare acest lucru a fost deja tranşat. Totuşi, chiar preconizatul candidat, Crin Antonescu, n-a exclus surprizele. UDMR ar putea intra în competiţie din nou cu Kelemen Hunor.

Cum era de aşteptat, cele mai aprinse dezbateri pentru găsirea unui candidat s-au declanşat deja în sânul marilor perdanţi ai anului electoral 2012, PDL. Primul nume de potenţial candidat, rostit public a fost cel al primarului Clujului, Emil Boc. Cel care l-a prezentat drept o soluţie pentru PDL a fost fostul său subaltern din vechea echipă guvernamentală, Traian Igaş. Surprinzător, chestionaţi de ZIUA de CLUJ, democrat-liberalii clujeni, care, până nu demult, erau trup şi suflet cu Boc, de această dată n-au mai îndrăznit să-i susţină public candidatura. Deocamdată, Boc a comentat doar că e interesat să fie „un bun primar", şi că îşi va duce mandatul până la capăt.

Numele lui Boc a fost rostit, vineri, la un post de televiziune naţional şi de fostul candidat în alegerile parlamentare, Adrian Papahagi, care l-a calificat pe Boc drept unul dintre cei care s-ar afla „în prima linie" pentru intrarea în cursa spre Cotroceni. Afirmând că nu crede, totuşi, că Boc va candida, Papahagi a mai adăugat două nume pe aceeaşi listă: Mihai Răzvan Ungureanu şi Monica Macovei. Dacă includerea controversatului europarlamentar PDL printre potenţialii prezidenţiabili este o noutate, numele fostului premier de cursă scurtă a fost vehiculat drept viitor port-drapel al partidului încă din perioada când conducea palatul Victoria. Ajuns între timp şeful propriului partid, Ungureanu a fost primul care a cerut un candidat unic al dreptei, lucru care l-a atras într-un război deschis cu Radu Berceanu şi Sebastian Lăzăroiu, semn că democrat-liberalii nu par dispuşi să accepte un candidat din afara partidului.

Cu toate acestea, candidat al celor care se recomandă, în continuare, „singurii reprezentanţi ai dreptei politice în România", ar putea fi un politician care are în „palmares" două partide de stânga: PSD şi UNPR. Cel mai nou nume vehiculat „pe surse" în presa centrală este cel al consilierului prezidenţial Cristian Diaconescu. Potrivit aceloraşi surse, Diaconescu ar fi noul „moştenitor" favorit al lui Traian Băsescu, după ce i-ar fi retras acest privilegiu lui Ungureanu, dar, în egală măsură, fostul ministru de Externe ar fi agreat şi de gruparea din jurul lui Vasile Blaga. Numai că influenţa pe care o mai are această grupare în PDL va fi mai întâi verificată la Convenţia Naţională a partidului din luna mai.

În continuare, democrat-liberalii clujeni refuză orice discuţie legată de numele viitorului prezidenţiabil. „Acesta este un subiect discutat prea mult în presă şi prea puţin în partid. Mai întâi trebuie să avem discuţii serioase în partid. Fără evaluări consistente făcute de profesionişti, care să ducă la găsirea acelei persoane capabile să coaguleze suficiente voturi încât să i se opună cu şanse lui Crin Antonescu, discutăm doar ca să ne aflăm în treabă", a comentat preşedintele PDL Cluj, Daniel Buda.

Reperezentanţii opoziţiei nu şi-au ascuns deloc speranţele că, până la alegerile prezidenţiale de anul viitor, social-democraţii vor rupe USL-ul preferând să meargă în cursa prezidenţială cu propriul candidat, care ar putea fi Victor Ponta sau chiar independentul (aliat cu USL la alegerile locale) primar al capitalei, Sorin Oprescu. Sub presiunea acestor speculaţii, Antonescu a admis, într-o apariţie televizată, că, teoretic, e posibil să se rupă USL până anul viitor, precum şi să se dueleze cu Oprescu pentru fotoliul din palatul Cotroceni, dar s-a declarat convins că acestea sunt doar scenarii fanteziste. Oprescu a dat un răspuns, copiat parcă de la Boc, spunând că e preocupat să-şi termine proiectele de la primărie.

Liderii clujeni ai USL nu dau, însă, nici cea mai mică şansă apariţiei vreunei fracturi în alianţă până la alegerile prezidenţiale de anul viitor. „Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt foarte clare: am înfiinţat o alianţă cu liberalii, USL, şi împreună am câştigat alegerile locale, alegerile parlamentare şi tot împreună vom câştiga şi alegerile prezidenţiale, cu Crin Antonescu. Dacă alţii sunt mai odihniţi şi au timp de speculaţii, n-au decât să le facă, dar, repet, pentru mine, lucrurile sunt foarte clare", a declarat preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan. Un comentariu aproape identic a făcut şi liderul liberalilor clujeni, senatorul Marius Nicoară. „Din punctul meu de vedere e exclus orice scenariu în afara candidaturii şi victoriei lui Crin Antonescu. USL s-a dovedit o construcţie solidă şi victorioasă. Nimeni nu vrea să distrugă această construcţie care şi-a dovedit fezabilitatea atât în alegerile locale, cât şi în cele prezidenţiale. În privinţa lui Sorin Oprescu, să nu uităm că el a fost susţinut de Crin Antonescu la primărie, în vară. Nu cred că Oprescu îl va contracandida pe Antonescu anul viitor", a declarat Nicoară.

În privinţa UDMR, lucrurile par mai simple. Deşi nici acum un candidat la preşedinţie nu va putea juca rolul clasic de locomotivă pentru Uniune, totuşi, liderul UDMR, Kelemen Hunor, ar putea repeta experienţa din 2009, cu speranţa că ar putea face jocurile într-un eventual tur doi, lucru pe care nu l-a reuşit acum ceva mai bine de trei ani. „Încă n-am stabilit dacă vom avea sau nu candidat în alegerile prezidenţiale din 2014, dar, personal, consider că trebuie să avem un candidat, iar acesta să fie preşedintele UDMR, Kelemen Hunor", a declarat şeful UDMR Cluj, deputatul Mate Andras Levente.

 

Comenteaza