PDL, congres între relansare şi fractură

PDL, congres între relansare şi fractură
Democrat-liberalii clujeni se aşteaptă la o luptă şi un rezultat strânse între Elena Udrea şi Vasile Blaga şi visează la "restartarea" partidului.

Fie că o spun explicit, fie implicit, prin apeluri la unitate, democrat-liberalii clujeni se tem de posibile rupturi în partid după congresul de sâmbătă. Dacă majoritatea clujenilor o vor susţine, la comanda lui Emil Boc, pe Elena Udrea, aproape toţi se aşteaptă la un duel extrem de strâns între aceasta şi Vasile Blaga. Adrian Papahagi mizează pe victoria Monicăi Macovei.

Preşedintele PDL Cluj, Daniel Buda, e unul dintre cei care speră că PDL va rămâne unit. „Mă aştept să avem o conducere legitim aleasă, capabilă să treacă la consolidarea PDL ca principal partid de opoziţie pe care oamenii să-l vadă ca pe singura alternativă viabilă la actuala guvernare. După 23 martie sper ca tranşeele săpate în această campanie internă să se închidă, astfel încât să fac un tot unitar indestructibil, aşa cum nu-şi doresc PSD şi PNL", a declarat Buda. El pronostichează o victorie a fostei „blonde de la Cotroceni". „Aşa cum am mai declarat, o susţin pe Elena Udrea şi mizez pe o victorie a ei", a spus Buda. El a precizat că va candida din nou pentru preşedinţia Comisiei de integritate, statut şi litigii, „fără va asta să fie o chestiune esenţială a vieţii mele", după cum a precizat.

Vicepreşedintele PDL, senatorul Alin Tişe, refuză să spună explicit cu cine va vota, dar acest lucru transpare din aşteptările pe care le are de la Convenţia Naţională. „Vreau o competiţie frumoasă în care cel mai bun să câştige, iar cel care pierde să-i dea mâna, nu ca în ultimul an, când cei care au pierdut le-au reproşat celorlalţi că au câştigat şi apoi i-au acuzat de ineficienţă. Vreau să nu ne mai împartă nimeni în cinstiţi şi hoţi, reformişti şi fesenişti, pesedişti şi penelişti, trădători şi loiali. Dar cel mai important este ca cel care va câştiga să strângă în jurul lui o echipă de oameni tineri, cu credibilitate, care să poată relansa partidul. Tre buie să devenim rapid alternativă la actuala guvernare, iar asta se poate face doar cu oameni credibili, capabili să revigoreze partidul, nu oameni cu dublu limbaj înăuntrul şi în afara partidului, rupţi de realitate, care se cred cei mai grozavi de pe pământ şi care cred că totul li se cuvine. Vreau să redevenim acel PD în care am intrat eu cu ani în urmă. Aştept o reorganizare de la firul ierbii, cu oameni care vor într-adevăr să muncească pentru partid, pentru că nu mai avem funcţii de oferit", a afirmat Tişe.

Şi el admite că există riscul apariţiei rupturilor în partid. „În plan personal, ca politician tânăr, vreau să cresc politic în acest partid, să nu fiu nevoit, din cauza luptelor interne, să-mi găsesc un alt drum", a spus Tişe.

El afirmă că preşedintele care va fi ales sâmbătă va fi doar o „soluţie intermediară". „Niciuna din cele trei variante nu e soluţia ideală, dar oricare poate fi o soluţie intermediară bună. Ideală ar fi o combinaţie între vârsta Elenei Udrea, imaginea şi dârzenia Monicăi Macovei şi loialitatea şi capacitatea organizatorică a lui Vasile Blaga", a apreciat Tişe. El a, precizat că nu a luat, încă, o decizie în privinţa unei noi candidaturi pentru o funcţie de vicepreşedinte. „Aceste funcţii se vor alege abia peste două săptămâni, în Consiliul Naţional de Coordonare. Până atunci voi vedea cine va fi noul preşedinte şi ce opţiuni va avea în privinţa viitorului Birou Permanent Naţional", a declarat Tişe.

Preşedintele OT-PDL Cluj, Radu Moisin, vrea un partid mai agresiv în opoziţie. „Sper să devenim mai eficienţi în activitatea de opoziţie, trebuie să revenim la luptă şi să atacăm greşelile guvernului", a spus Moisin. Fostul viceprimar se aşteaptă la o luptă în doi. „Va fi un scor foarte strâns între primii doi. Nu ştiu cine va câştiga, dar va fi o luptă echilibrată între Elena Udrea şi Vasile Blaga", a anticipat Moisin. Şanse egale aceloraşi doi le dă şi fostul prefect Florin Stamatian, fără a preciza cine e favoritul său. „Mă aştept să se creeze premisele reorganizării partidului, pentru că această stare de incertitudine şi de luptă fratricidă e exterm de dăunătoare", şi-a definit Stamatian speranţele legate de Convenţia de sâmbătă.

Singurul care îi dă o şansă şi Monicăi Macovei e Adrian Papahagi, care nu şi-a pierdut optimismul. „Mă aştept să câştige Monica Macovei, pentru mcă reprezintă figura care poate reda partidului credibilitate, decenţă, o viziune autentică de dreapta şi poate conduce o opoziţie curajoasă. Eu zic că vom câştiga noi, pentru că reprezentăm singura formulă în care PDL să redevină partidul altfel, să nu mai semene cu PSD sau cu PNL", a declarat Papahagi.

O Convenţia Naţională mamut, cu 5.000 de delegaţi, care va începe sâmbătă, la ora 10, la Romexpo, în capitală, va alege noul preşedinte al partidului. Cei trei candidaţi sunt, în ordinea înscrierii în competiţie: Vasile Blaga, care a reuşit să strângă cea mai consistentă listă de susţinători, dar este puternic contestat de Traian Băsescu, Elena Udrea, susţinută public de preşedintele României şi Monica Macovei, care reprezintă aripa reformiştilor din partid. Clujul va participa cu o delegaţie de 180 de oameni, a treia, ca mărime, din ţară.

 

Comenteaza