Plângere penală împotriva unui primar din Cluj

Plângere penală împotriva unui primar din Cluj

Comitetul de iniţiativă al campaniei „Oameni noi în politică“ de reformă a legislaţiei electorale a decis să facă sesizări penale pentru abuz în serviciu împotriva mai multor primari PSD, PNL şi ALDE care au refuzat să respecte legea şi să ateste semnăturile cetăţenilor care susţin iniţiativa.

„Comitetul de inițiativă al campaniei “Oameni noi în politică” de reformă a legislației electorale a decis să facă sesizări penale pentru abuz în serviciu împotriva mai multor primari PSD, PNL și ALDE care au refuzat să respecte legea și să ateste semnăturile cetățenilor care susțin inițiativa. Legea 189/1999 privind exercitarea inițiativei legislative de către cetățeni obligă primarii să ateste listele de susținători în termen de 15 zile lucrătoare de la depunerea acestora la primărie”, au transmis reprezentanții inițiativei.

La acest moment, vor fi depuse plângeri penale împotriva următorilor:

  • Dorin Nicolae Lojigan (PNL), Primar al municipiului Câmpia Turzii - judeţul Cluj;
  • Aleodor Sobolu (PSD), Primar al comunei Orţişoara - judeţul Timiş;
  • Gheorghe Onul (PSD), Primar al comunei comuna Salva - judeţul Bistriţa Năsăud;
  • Pavelea Anchidim (PNL), Primar al comunei Runcu Salvei - judeţul Bistriţa Năsăud;
  • Dumitru Buşcoiu (PSD), Primar al comunei Zagra - judeţul Bistriţa Năsăud;
  • Ioan Pavelea (PNL), Primar al comunei Coşbuc - judeţul Bistriţa Năsăud
  • Gheorghe Bălăjan (ALDE), Primar al comunei Dumitra - judeţul Bistriţa Năsăud
  • Ioan Nuţu Herbei (PSD), Primar al comunei Moneasa - judeţul Arad.

Reprezentanții inițiativei susţin că cestea nu sunt singurele cazuri în care primarii au abuzat de funcţie. "Mii de semnături au fost invalidate în ţară pe motive aiuritoare: lipsa sau existenţa diacriticelor în adresele semnatarilor, lipsa numărului etajului, lipsa numărului de bloc în cazul caselor etc. Toate acestea pun în pericol imediat şi efectiv ţintele de semnături cerute de lege: 100.000 de semnături la nivel naţional şi câte 5000 de semnături în cel puţin 11 judeţe", se arată într-un comunicat remis presei. 

 

Comenteaza