Plenul Senatului a adoptat proiectul privind pensiile speciale

Plenul Senatului a adoptat proiectul privind pensiile speciale
| Foto: europafm.ro

Plenul Senatului a votat, miercuri, cu 91 de voturi pentru, 19 împotrivă şi o abţinere, proiectul de lege privind pensiile de serviciu. Proiectul a fost adoptat de Senat pentru că fusese modificat semnificativ în Camera Deputaţilor şi s-a dorit, astfel, să se evite un posibil atac la CCR.

Preşedintele comisiei de muncă, Ion Rotaru (PSD) a delcarat despre Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu şi a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal că Guvernul a transmis că trebuie îndeplinit un jalon important şi în acest sens au fost întreprinse măsuri pentru intrarea în vigoare a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuieilor cu pensiile speciale. 
 
”Astfel, se face referire la o serie de categorii de indemnizaţii şi pensii, reglementate prin acte normative individuale, cu caracter special, aplicabile pentru şase categorii”, a spus Rotaru. 
  
El a precizat că Senatul a adoptat proiectul în luna martie, iar Camera Deputaţilor a adoptat proiectul în iunie 2023.  ”În vedere respectării principiului bicameralismului (..) întrucât Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, a adoptat prevederi care produc, cumulativ, existenţa unor deosebiri majore de ocnţinut juridic şi existenţa unei configuraţii semnificatiiv diferite între formele adoptate de cele două Camere, încălcându-se criteriile CCR, pentru respectarea principiului bicameralismului s-a decis transmiterea legii Senatului pentru ca acesta să dezbată şi să se pronunţe asupra textelor noi introduse”, a mai spus preşedintele comisiei de muncă. 
 
Proiectul de lege a fost criticat de reprezentanţii USR. 
 
”Nu puteţi fugi de adevăr. Grupul USR a votat asumat împotriva acestei legi. Nu faceţi decât să salvaţi pensiile speciale. Nu aţi tăiat nicio pensie specială. Nu treceţi nicio pensie specială pe contributivitate. Nu aţi făcut nicio reformă reală în sistemul de pensii. Nu aţi redus aproape nicio cheltuială cu pensiile speciale. Nu aţi respectat jalonul. Ca să fie şi mai clar - nici peste 20 de ani pensionarii speciali nu se vor pensiona tot la 65 de ani, aşa cum e sistemul public, nici peste 20 de ani pensiile speciale nu se vor calcula pe baza veniturilor din cariera de 35 de ani”, a declarat Irineu Darău.
 
Senatorul Radu Oprea, ministru al Economiei, a dedlcarat în plen că ”ipocrizia USR nu are limite”. 
 
”Vă aduc aminte că aţi avut Ministerul Justiţiei, nu aţi făcut nimic, nu aţi mişcat un deget, chiar nu vă este ruşine? Aşa ceva nu credeam că există în Parlamentul României. Noi facem astăzi ceea ce trebuia făcut de mult timp, vom aduce echilibru în societate, vom răspunde unei probleme care a produs revoltă în rândul cetăţenilor, pentru că inegalităţile întotdeauna sunt cele care stârnesc aceatsă revoltă”, a spus Oprea, precizând că proiectul este discutat cu Comisia Europeană şi toate procedurile au fost acceptate iar prin adoptare, proiectul va face ca toţi banii din PNRR să ajungă în bugetul României. 
 
Claudiu Tîrziu (AUR) a spus la rândul lui că prin această lege nu se rezolvă de fapt nimic. 
 
”Nu se trece pe contributivitate, nu sunt tăiate cu adevărat pensiile speciale, se mai reduc nişte lucruri pe ici pe colo”, a spus senatorul AUR. 
 
Camera Deputaţilor a adoptat, luni, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu şi a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Propunerea legislativă vizează pensiile speciale şi a fost nevoie să se întoarcă la Senat, deoarece „amendamentele admise în timpul dezbaterilor generează deosebiri majore de conţinut juridic”, faţă de forma pe care a adoptat-o Senatul. 

 

Comenteaza