Ploaia a ţinut campania închisă-n casă

Ploaia a ţinut campania închisă-n casă
La Cluj-Napoca, prima zi de campanie electorală s-a desfăşurat mai degrabă în sediile de campanie. Ploaia pare să fi alungat din stradă echipele candidaţilor.

La fel ca acum jumătate de an, competitorii electorali au demarat extrem de timid campania electorală în Cluj-Napoca. Totuşi, în sediile partidelor parcă a fost ceva mai multă viaţă decât la începutul campaniei din luna mai. ARD a câştigat la „ruleta" Biroul Electoral Judeţean şi va ocupa primul loc pe buletinele de vot.

Ploaia şi frigul par să fi ţinut candidaţii şi echipele lor în case sau în sediile de campanie. Aşa se face că până şi clasicele lor chipuri larg zâmbitoare din afişele, bannerele sau panourile electorale au fost extrem de scumpe la vedere în Cluj-Napoca. Dacă în urmă cu 10-15 ani, mai toate partidele îşi puneau lipitorii de afişe în block-start-uri şi la ora 0:00 a primei zile de campanie deja se luptau între ei pentru fiecare centimetru de pe panourile speciale de afişaj, acum, la fel ca în vară, majoritatea celor 16 panouri montate de primărie în municipiu par mobilier urban inutil.

Totuşi, dacă acum jumătate de an, somnolenţa părea să cuprindă şi sediile de campanie, de această dată, atât la PDL, cât şi la PSD, PNL sau PRM chiar se lucra. Se recepţionau pachete cu materiale electorale proaspăt ieşite din imprimantă, care apoi se dirijau în teritoriu, se lucra la calendarele activităţilor de campanie, se programau apariţiile media ale candidaţilor. Una peste alta, oamenii păreau intraţi în febra campaniei. O atmosferă mult mai liniştită era la UDMR, acolo unde specificul campaniei electorale derulate în sânul comunităţii maghiare nu presupune acelaşi stres organizatoric.

Dacă participanţii la competiţia electorală îşi amână, deocamdată, invadarea străzii, ei şi-au aflat ieri locurile pe care le vor ocupa pe buletinele de vot. Desfăşurată în prezenţa reprezentanţilor formaţiunilor politice participante, tragerea la sorţi desfăşurată la sediul Biroului Electoral Judeţean a avut drept câştigătoare ARD, ai cărei candidaţi vor ocupa primul loc pe toate buletinele de vot din judeţ. Locul al doilea va reveni candidaţilor UDMR, în vreme ce reprezentanţii USL vor ocupa poziţiile 3 pe buletinele de vot. Partidele neparlamentare vor completa buletinele în ordinea: 4 - PPDD, 5 - PER, 6 - PPMT, 7 - PRM. Locurile 8-25 vor fi ocupate de reprezentanţii (câte o singură persoană pe toate buletinele de vot din ţară) organizaţiilor minorităţilor naţionale. În fine, ultimul loc, 26, va reveni candidatului independent Liviu Alexa.

 

Comenteaza