Plumb: Spitalele regionale vor fi finanţate cu fonduri UE. Nu excludem parteneriat public-privat

Plumb: Spitalele regionale vor fi finanţate cu fonduri UE. Nu excludem parteneriat public-privat
| Foto: Arhiva

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a declarat, marţi, la Parlament, că spitalele regionale din Cluj, Iaşi şi Craiova vor fi finanţate din fonduri europene, existând posibilitatea ca o parte dintre proiecte să fie realizate prin parteneriat public-privat.

„Suma alocată spitalelor regionale din fondurile europene este de 150 de milioane de euro. Aceasta este suma dinspre UE prevăzută, la care se adaugă contribuţia naţională. Ce a făcut Guvernul? Pentru a putea finanta, ai nevoie de documentatii tehnice incepand cu studii de fezabilitate, proiect tehnic, proiect de executie, s-a recurs la suportul şi sprijinul tehnic al echipei Băncii Europene de Investiţii. Costul designului acestor spitale, atât din punct de vedere al proiectului tehnic, al studiului de fezabilitate şi al celui de execuţie, se ridică la suma de 120 de milioane de euro”, a afirmat, marţi, Rovana Plumb, într-o conferinţă de presă comună alături de comisarul european Corina Creţu.

 Ministrul a mai spus că România este pregătită să transmită CE studiile de fezabilitate pentru cele trei spitale regionale.

”Foarte clar vă spun că în momentul de faţă România este pregătită să transmită Comisiei Europene studiile de fezabilitate aferente celor trei spitale regionale. În anul 2019, România împreună cu BEI, respectiv Ministerul Sănătăţii, va finaliza celelalte documente tehnice, respectiv proiect de execuţie, după care se va da drumul la licitaţie în vederea atriburii către agenţi economici în vederea construirii spitalelor”, a completat Plumb.

Aceasta a menţionat că a discutat, luni, la Palatul Victoria, cu premierul Viorica Dăncilă şi comisarul european Corina Creţu despre variantele de finanţare, urmând ca Guvernul să ceară acordul Comisiei Europene pentru o dubla finanţare, atât directă, cât şi prin intermediul parteneriatelor public-privat.

„Spitalele acestea trei, Iaşi, Craiova şi Cluj, se vor finanţa din fonduri europene, etapizat. Prima etapă de finanţare va fi pentru documentaţia tehnică, care însumează în momentul de faţă, conform datelor furnizate de BEI, 120 de milioane de euro, iar în etapa a doua se va merge pe construcţie si dotare. Nu excludem că se pot face finanţări şi în parteneriat public-privat. De ce? Pentru că legea adoptată anul acesta prevede finanţarea cu cel puţin 25% în PPP cu fonduri europene, deci acestea sunt soluţiile pe care le-am discutat ieri cu dl premier şi cu dna comisar european Corin Creţu. Am rugat-o pe doamna Creţu să verifice dacă este posibil acest lucru, cu angajamentul nostru ferm că etapa a doua va fi finalizată în mod cert”, a indicat ministrul Fondurilor Europene.

Premierul Viorica Dăncilă şi comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu, au discutat, luni, la Palatul Victoria, despre modalităţile de finanţare a spitalelor regionale, absorbţia fondurilor UE în domeniul transporturilor, precum şi laserul de la Măgurele.

În acest context, Corina Creţu a declarat, luni, înaintea întâlnirii cu prim-ministrul, că se teme ca România să nu repete greşelile din trecut, atunci când au fost depuse proiecte europene pentru atragerea fondurilor fără să fie avute în vedere indicatori precum numărul de noi locuri de muncă.

Aceasta a explicat că nu denigrează Guvernul atunci când spune că este responsabil 100% pentru problemele în atragerea fondurilor europene, ci este datoria sa să spună „lucrurilor pe nume”.

Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a scris, joia trecută, pe Facebook, că este „mâhnită” de faptul că discuţiile despre finanţarea din fonduri europene a spitalelor regionale din Craiova, Iaşi şi Cluj „se duc într-o zonă a speculaţiilor şi disputelor”.

Comenteaza