PNL cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR cu privire la „Taxa pe lăcomie”

PNL cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR cu privire la „Taxa pe lăcomie”
| Foto: foto realitatea.net

PNL a solicitat vineri Avocatului Poporului să sesizeze la Curtea Constituțională OUG 114/2018 privind modificări fiscale, cunoscută și ca "taxa pe lăcomie".

De asemenea, spun liberalii, nu exista "o situație extrordinară" care să justifice adoptarea unei astfel de ordonanțe. 

"În privința taxei pe activele instituțiilor bancare, arătăm că prin motivarea din preambulul Ordonanței se susține că: <<Având în vedere că majorarea dobânzilor ROBOR la 3 luni și ROBOR la 6 luni afectează segmentul de populație care a utilizat această formă de finanțare, se impune instituirea unei taxe pe active datorată de instituțiile bancare, diferențiată în funcție de depășirea unei anumite valori procentuale…>>

În primul rând, populația nu este cu nimic sprijinită prin această măsură, pentru că va plăti în continuare la bănci dobânzile calculate în funcție de ROBOR ca indicator al pieței, iar ”excedentul” va fi doar preluat de stat de la bănci sub forma taxei, fără însă să se indice destinația acestor sume de bani, adică serviciile pe care, la rândul lui, statul le-ar presta pentru interesul general/public al sistemului financiar bancar. În realitate, prin instituirea taxei, consumatorii nu obțin niciun beneficiu. În al doilea rând, deși în motivare se vorbește de ”populație”, adică de consumatori, textul este aplicabil și firmelor care sunt creditate în RON. Pentru această categorie de clienți NU EXISTĂ nicio motivare a urgenței," se arată în textul sesizării, citat de HotNews.ro.

Mai mult, se arată în sesizare, OUG 114 ar fi neconstituțională pentru că "încalcă principiul predictibilității fiscale".

În ceea ce privește "taxa pe lăcomie", liberalii spun că "încalcă mecanismul de funcționare a economiei de piață (art. 135 din Constituție și art. 45 – libera inițiativă)". 

Comenteaza