PNL Cluj votează vinerea viitoare pentru moţiunile la şefia partidului. Cine poate oferi mai mult Clujului, Orban sau Buşoi

PNL Cluj votează vinerea viitoare pentru moţiunile la şefia partidului. Cine poate oferi mai mult Clujului, Orban sau Buşoi
Campania internă pentru preşedinţia PNL este încă în plină desfăşurare. La sfârşitul săptămânii viitoare va veni la Cluj pentru susţinerea moţiunii sale şi cel de-al treilea candidat la şefia PNL, Cristian Buşoi.

Tot atunci, conform Statutului PNL, Colegiul Director Judeţean al partidului va vota pentru susţinerea uneia sau mai multora dintre moţiunile înscrise în competiţie. Conform statutului PNL, un candidat la preşedinţia partidului poate intra în bătălia finală doar dacă obţine minim 50 la sută plus 1 de voturi în cel puţin 10 filiale ale partidului.

Lideri ai PNL Cluj au explicat pentru ZIUA de CLUJ că acest vot nu va schimba cu nimic decizia anterioară luată de conducerea judeţeană, care dă posibilitatea delegaţilor la congres să voteze după cum le dictează conştiinţa. Practic, votul de sâmbătă va fi un barometru al modului cum se împart între cei trei candidaţi voturile conducerii judeţene a PNL Cluj. Interesant este faptul că filiala clujeană ar putea fi susţinătoarea a două moţiuni, dacă fiecare dintre liderii acestora, de exemplu Ludovic Orban sau Cristian Buşoi, obţin peste 50 la sută din voturi.

În paralel cu prezentarea moţiunilor lui Ludovic Orban, Cristian Buşoi şi Viorel Cataramă prin judeţe, se fac şi ultimele calcule şi aranjamente pentru obţinerea funcţiilor din eşalonul 2 al partidului, adică cele 4 funcţii de prim-vicepreşedinte şi cele 16 funcţii de vicepreşedinte, care vor fi alese de Consiliul Naţional intr-o şedinţă imediat după Congresul din 17 iunie.

Clujul, una dintre cele mai importante filiale ale PNL din ţară, îşi doreşte să obţină două funcţii de conducere la nivel naţional, una de prim-vicepreşedinte al partidului, prin Alin Tişe, preşedintele CJ Cluj şi alta de vicepreşedinte, prin deputatul Adrian Oros. Dar ce şanse are Clujul să obţină aceste două funcţii? Cum se mişcă Clujul în comparaţie cu alte filiale puternice din ţară care îşi doresc şi ele acelaşi lucru?

Se ştie, liderii clujeni ai PNL au păreri împărţite, unii îl susţin pe Ludovic Orban, cum este cazul lui Adrian Oros, iar alţii, precum preşedintele filialei, Daniel Buda, pe Cristian Buşoi, iar Alin Tişe nu s-a pronunţat încă. Oricum după vinerea viitoare se va vedea clar cum se împart voturile celor din conducerea PNL Cluj între cei trei candidaţi.

În echipa lui Ludovic Orban, lucrurile par să fie tranşate în mare măsură în ceea ce priveşte cei patru prim-vicepreşedinti pe care şi i-ar dori în echipa de conducere. Surse din PNL spun că doi dintre aceştia vor fi din Ardeal, primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan şi primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, care sunt şi liderii a două filiale puternice ale PNL. Cel de-a treilea prim-vicepreşedinte pro-Orban ar putea fi liderul PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, iar cel de-al patrulea post de prim-vicepreşedinte ar putea reveni fie lui Cătălin Predoiu, care s-a retras din cursa pentru şefia partidului, fie liderului PNL Suceava, Gheorghe Flutur. Acesta din urmă, la fel ca şi Alin Tişe, nu s-a pronunţat încă ce moţiune susţine, dar oameni cu greutate din această filială puternică a PNL s-au poziţionat deja pro-Orban.

Actualul preşedinte interimar al PNL, Raluca Turcan, a anunţat şi ea că va candida pentru un post de prim-vicepreşedinte, dar fără a semna pentru unul sau altul dintre cei doi candidaţi cu şanse, Orban sau Buşoi. Dacă Turcan nu îşi va găsi loc în echipa de prim-vicepreşedinţi ai lui Orban, nu este exlus să o vedem susţinută pentru această funcţie de tabăra Buşoi. Deocamdată, Cristian Buşoi are un singur nume "greu", candidat pentru o funcţie de prim-vicepreşedinte, cel al primarului Timişoarei, Nicolae Robu. Surse din PNL au informat că liderul PNL Bucureşti i-ar fi propus şi lui Alin Tişe postul de prim-vicepreşedinte PNL în schimbul susţinerii sale. Cel mai probabil, după venirea la Cluj a lui Buşoi de vinerea viitoare şi după votul din Colegiul Director Judeţean asupra moţiunilor, va opta şi Alin Tişe pentru una sau alta dintre cele două variante.

Nu este exclusă nici o viitoare concesie pe care ar putea să o facă gruparea care va câştiga preşedinţia partidului, prin acceptarea unor reprezentanţi ai taberei care a pierdut, în funcţii de conducere din eşalonul doi al partidului, tocmai pentru a elimina "faliile" care există în partid.

Această bătălie pentru obţinerea funcţiilor din eşalonul doi al partidului va fi influenţată şi de modul cum va arăta Statutul PNL. O prevedere care acum este în vigoare interzice preşedinţilor de filiale să deţină funcţii de conducere la nivel naţional, dar se pare că cele două tabere au căzut de acord să modifice acest articol în perioada următoare.

 

Comenteaza