PNL începe eficientizarea administrației publice centrale. Prima instituție vizată, condusă de clujeanul cu rang de ministru: „Vrem să fim mult mai eficienți”

PNL începe eficientizarea administrației publice centrale. Prima instituție vizată, condusă de clujeanul cu rang de ministru: „Vrem să fim mult mai eficienți”
| Foto: Facebook.com/Mircea Abrudean

Mircea Abrudean, Secretarul General al Guvernului și singurul clujean cu rang de ministru din Executivul condus de premierul Marcel Ciolacu, anunță că în cadrul instituției pe care o conduce au fost eliminate 66 de posturi, dintre care 19 erau funcții de conducere.

PNL anunță că începe eficientizarea administrației publice centrale, prima instituție reorganizată este Secretariatul General al Guvernului, condus de Mircea Abrudean. Redistribuirea îndatoririlor de serviciu se efectuează în baza Legii 296/2023, ale cărei prevederi au fost prorogate până în luna iunie a anului următor.

Prin aprobarea acestei Hotărâri de Guvern, de la Secretariatul General al Guvernului au fost eliminate 66 de posturi, dintre care 19 erau funcții de conducere. Acum, din totalul de 582 de posturi, au rămas 516, dintre care doar 43 sunt de conducere. Încă din perioadă guvernării Ciucă, liberalii din administrația publică și-au asumat un amplu proces de reducere a cheltuielilor publice, prin chibzuirea achizițiilor publice și restrângerea numărului de posturi.

ZIUA de CLUJ l-a contactat pe fostul prefect al Clujului pentru a afla mai multe detalii despre reorganizarea începută la nivel central.

Rolul acestei decizii este de a debirocratiza și eficientiza administrația publică. Am considerat că este cel mai bun semnal să începem cu centrul Guvernului, pentru că SGG este punctul central al administrației guvernamentale. Să dăm astfel tonul și celorlalte ministere care vor veni în perioada următoare cu proiecte de reorganizare. Prin această decizie am redus organigrama și am făcut-o mai suplă și eficientă. Am redus numărul de posturi de conducere, de directori, de directori adjuncți. Evident posturile de șef birou s-au desființat. Am comasat alte direcții și servicii. Vrem să fim mult mai eficienți, acesta este cuvântul cel mai bun care să caracterizeze acest proces de reorganizare.

Este important de menționat că reorganizare SGG va avea mai multe etape. Joi am adoptat hotărârea de guvern pentru reorganizarea aparatului propriu, dar SGG este ordonator de credite pentru structuri fără personalitate juridică din aparatul de lucru al Guvernului. Aici sunt mai multe departamente, care și ele vor fi reorganizate în perioada următoare. Va rezulta o cifră mai mare a posturilor reduse, aproape 100. Un alt pas important este reorganizarea tuturor ordonatorilor de credite din subordinea SGG, pentru că noi suntem ordonatori principali de credite pentru 25 de structuri cu personalitate juridică. 

Putem enumera aici Agenția Națională a Achizițiilor Publice, Autoritatea Națională pentru Managementul Calității în Sănătate, Agenția Națională Anti-Doping, Institute de Cercetare, ș.a. Fiecare vor veni în perioada următoare cu proiecte de restructurare. În final, vom ajunge la o reducere totală de peste 300 de posturi, din care mai mult de 200 sunt posturi de conducere. Este important ca semnal că ne dorim o administrația mult mai suplă, eficientă, o reducere a birocrației”, a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, Mircea Abrudean. 

Comenteaza