PNL-UNPR, alianţa contra naturii :)

PNL-UNPR, alianţa contra naturii :)
Nedeclarate oficial, negocierile în urma cărora UNPR s-ar putea alia sau chiar fuziona cu PNL par a fi unul dintre cele mai ciudate, dificile, dar şi contestate aranjamente politice clocite pe malurile Dâmboviţei.

De-a lungul timpului au mai existat în politica postdecembristă alianţe aparent nefireşti, culminând cu alianţa PSD-PNL sub sigla USL, dar aceea era mai degrabă o alianţă „militară", împotriva inamicului comun Traian Băsescu şi partidul său PDL. De asemenea, nici schimbarea de macaz a UNPR nu reprezintă o noutate, după modelul UDMR, partidul generalilor cu probleme penale s-a aliat la guvernare ba cu PSD, ba cu PDL.

La rândul lor, liberalii au mai trecut prin experienţa (nereuşită) a preluării unui partid-parazit de la PSD, partidul viitorului puşcăriaş Dan Voiculescu, alături de care a format o alianţă cu durata de viaţă egală cu a USL, ACD, dar PC era un partid care se pretindea social-liberal, adică adaptabil atât în cârca social-democraţilor, cât şi a liberalilor.

Noua tentativă a PNL de a importa o căpuşă politică de la PSD pare, însă, mai greu de explicat decât toate alianţele contra naturii prezentate mai sus. Pe de o parte, UNPR s-a declarat în permanenţă partid social-democrat, iar pe de altă parte, cel mai important, în perspectiva alegerilor parlamentare, contribuţia electorală a UNPR va fi aproape insignifiantă (la votul politic, UNPR a obţinut 2,67% voturi la nivel naţional în 5 iunie).

Cu toate acestea, progresiştii au pretenţia a nu mai puţin de 20 de locuri eligibile pe listele de candidaţi pentru parlament ale PNL. Pe de altă parte, în afara câtorva nesemnificative mâini de ajutor pe care liberalii le-ar putea primi de la UNPR pentru câteva majorităţi locale prin ţară, nici măcar cu o ipotetică majoritate parlamentară în ultima sesiune a actualei legislaturi nu se vor putea procopsi liberalii de pe urma progresiştilor, odată ce deja a început hemoragia parlamentarilor progresişti spre PSD, lăsând UNPR fără grup parlamentar la Senat.

Despre pierderea de imagine pe care ar suferi-o PNL de pe urma asocierii cu partidul penalilor Oprea şi Onţanu a vorbit chiar prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu, care a definit o posibilă „relaţie incestuoasă" cu UNPR drept „complicată tehnic şi costisitoare ca imagine".

Interesant este că şi liderilor clujeni ai PNL le vine greu să explice discuţiile purtate de partidul lor cu progresiştii. „Există vreo confirmare oficială din partea conducerii partidului privind purtarea unor negocieri cu UNPR? Noi discutăm cu toate partidele parlamentare. Când va exista o asumare publică din partea BPN a PNL a negocierilor cu UNPR, voi comenta, până atunci n-am despre ce vorbi", a declarat vicepreşedintele PNL, proaspăt preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.

Liderul (rămas unic) al PNL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda a preferat să se ascundă în spatele lipsei de informaţii. „Nu cunosc amănunte despre discuţiile cu UNPR, n-am mai fost demult pe la Bucureşti, chiar nu sunt la curent cu aceste lucruri", a spus Buda. Ceva mai aplicat a răspuns copreşedintele PNL Cluj-Napoca, proaspătul viceprimar Dan Tarcea.

„La Cluj, categoric UNPR nu ne-ar ajuta cu nimic. Nu cunosc situaţia la nivel naţional, câţi parlamentari au, ce rezultate au avut în alegeri, ca să pot face un comentariu", a spus Tarcea.

Culmea este că nici liderul UNPR Cluj, Ştefan Dimitriu, nu pare foarte încântat de opţiunea şefilor lui de la centru. „Trebuie să-i întrebaţi pe cei de la Bucureşti, nu pe mine. Ei aveau o alianţă cu PSD, nu ştiu, au anulat-o? Nu vreau să fac nici un fel de speculaţii pe acest subiect", au fost singurele cuvinte ale lui Dimitriu.

În schimb, liderul PSD Cluj, Remus Lăpuşan, trage încă nădejde că progresiştii nu vor sări în barca liberală. „Adevărul e că, în perioada în care am guvernat împreună, prin cabinetul Victor Ponta, cei din UNPR au fost aliaţi de nădejde şi de încredere.

Acum, în perspectiva alegerilor din toamnă, se fac foarte multe calcule. E clar că UNPR nu pot intra singuri în parlament, dar în egală măsură sunt convins că foarte mulţi parlamentari UNPR vor rămâne cu PSD indiferent ce va decide conducerea lor.

Eu spun că mai e destulă vreme şi e foarte posibil să continue relaţia PSD-UNPR. Mi se par ciudate aceste negocieri PNL-UNPR, care n-au nimic doctrinar la bază, nu discută proiecte pentru români, sunt doar jocuri de culise, negociază doar locuri eligibile pe liste.

Nu cred că acest tip de jocuri politice mai e gustat de populaţie. Nici săritul dintr-o barcă în alta nu e soluţia care să genereze încredere. Mi se pare curios modul în care se face politică în România şi asta e îngrijorător", a comentat Lăpuşan.

Consultat, zilele trecute, de ZIUA de CLUJ, analistul politic George Jiglău a exprimat rezerve serioase faţă de potenţialul „mariaj" PNL-UNPR. „Dacă liberalii se vor uni cu UNPR, pentru cei care mai speră ca PNL să mai reprezinte ceva din punct de vedere doctrinar, se risipeşte orice aşteptare.

Ştim cu toţii cum a apărut UNPR, care, în acest moment, nici electorat nu mai are, deci nici măcar din punct de vedere electoral UNPR nu mai înseamnă mare lucru. De ce o fac, totuşi, liberalii, nu ştiu, e treaba lor", afirmase Jiglău.

Comenteaza