News alert PNL, USR şi PMP au depus moţiunea de cenzură în timpul protestului din Parlament

PNL, USR şi PMP au depus moţiunea de cenzură  în timpul protestului din Parlament

PNL, USR şi PMP au depus, miercuri, la Parlament, moţiunea de cenzură împotriva Executivului intitulată "Demiterea guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgenţă naţională!". Pentru ca moţiunea să treacă, iar Guvernul să cadă, sunt necesare voturile favorabile a 233 de parlamentari.

Liderul de grup al PNL Raluca Turcan a depus textul moţiunii de cenzură la adresa Gvernului Dăncilă în timpul protestelor din Parlament. De altfel, protestatarii i-au cerut Ralucăi Turcan să ia toate măsurile să "oprească dictatura".

Liderul PNL, Ludovic Orban, spunea că parlamentarii care nu vor vota moţiunea sunt "lacheii” lui Liviu Dragnea. Liberalii vor ca moţiunea să fie citită în plen luni, iar spre sfârşitul săptămânii viitoare să aibă loc votul, calendarul urmând să fie stabilit de Biroul Permanent reunit.

Conform Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea în Parlament.

În 23 noiembrie 2017, plenul reunit al Parlamentului a respins moţiunea de cenzură "PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă" prin care liberalii îi cereau demisia premierului Mihai Tudose. S-au înregistrat 159 de voturi "pentru", mult sub minimum de 233 de voturi favorabile necesare adoptării.

TEXTUL MOŢIUNII AICI

Comenteaza