Poliţia, motiv de dispută în USL: cui vor da raportul „oamenii în uniformă”

Poliţia, motiv de dispută în USL:  cui vor da raportul „oamenii în uniformă”
PSD şi PNL nu reuşesc să cadă de acord dacă poliţiştii trebuie să se subordoneze ministrului de Interne sau primarului.

Dacă fostul Minister al Administraţiei şi Internelor n-ar fi fost rupt în două, USL ar fi fost, probabil, ferită de o nouă disensiune internă. Marii descentralizări gândite de ministrul Administraţiei Liviu Dragnea ca alternativă la regionalizare i-a pus piedică ministrul de Interne Radu Stroe. Dacă vicepremierul vrea să descentralizeze Poliţia şi să pună purtătorii de uniformă în subordinea primarilor, şeful Internelor nu vrea să-şi dea subordonaţii din mână.

Amintim că în proiectul iniţial serviciile Rutieră şi de Ordine Publică ale Poliţiei urmau să treacă, cu oameni şi bază materială, în subordinea primăriilor. Ulterior s-a luat în calcul varianta ca aceste structuri să fie subordonate consiliilor judeţene. Opoziţia categorică a ministrului liberal al Internelor faţă de descentralizarea fie şi doar a unei părţi a Poliţiei Naţionale, a băgat din nou în şedinţă conducerile partidelor care formează alianţa aflată la guvernare.

Nici la Cluj nu există consens, dar surprinzător este că reprezentanţii principalelor partide de guvernământ au păreri opuse propriilor miniştri. Astfel, fostul preşedinte al consiliului judeţean, senatorul PNL Marius Nicoară, se declară adeptul descentralizării poliţiei. „Cred că, în cele din urmă, se va găsi o cale comună în USL şi pe acest subiect, dar e bine că există puncte divergente, pentru că din confruntările de idei se naşte progresul. Eu spun că există sistemul european şi cel american, în care poliţia este în subordinea autorităţilor locale şi ar trebui să ţinem cont de formulele utilizate cu succes în alte state mult mai avansate. Nu trebuie să inventăm noi roata", a opinat Nicoară.

În schimb, fost şef al poliţiei clujene, fostul consilier judeţean PSD Teodor Pop-Puşcaş, susţine că Poliţia Naţională este una dintre instituţiile care nu pot fi descentralizate. „După Legea 215, autorităţile locale au competenţe în asigurarea ordinii publice şi pentru asta au la dispoziţie Poliţia Locală. Toate statele lumii au Poliţie Naţională, problema noastră este că, în loc să ne gândim la utilitatea instituţiilor ne gândim la voinţa politică, or există lucruri care nu pot fi supuse voinţei politice. Există suficiente pârghii de colaborare între inspectoratele de poliţie şi autorităţile locale, există ATOP. Un principiu de bază al Poliţiei Naţionale este că n-o poţi lăsa pe mâna autorităţilor locale, indiferent de culoarea politică a acestora şi am să vă dau câteva argumente. În activitatea sa, un poliţist trebuie să colecteze informaţii, unele ţinând de securitatea naţională, dacă el e subordonat primarului, care e om politic, unde vor merge aceste informaţii? Alt exemplu: în cazurile de criminalitate transfrontalieră e nevoie de implicarea tuturor forţelor de poliţie, inclusiv de la circulaţie şi de la ordine publică, iar lucrurile astea nu pot fi discutate politic. Apoi, există ofiţeri şi agenţi ai Poliţiei Judiciare, care întocmesc acte de urmărire penală. Aceşti sunt numiţi în funcţii la propunerea Inspectoratului General al Poliţiei Române, avizaţi de ministrul de Interne şi aprobaţi e procurorul general. Pe ăştia cine îi va numi în funcţie, primarul? Şi astea sunt doar câteva exemple, dar sunt mult mai multe argumente împotriva unei asemenea măsuri. Politicienii trebuie să înţeleagă că există elemente care nu pot fi descentalizate, care nu pot fi vândute pe absolut nimic", a explicat Pop-Puşcaş.

Alt fost şef al judeţului, senatorul PDL Alin Tişe este de părere că ar trebui descentralizat doar serviciul Poliţiei Rutiere. „A existat chiar un proiect de lege, în vreme guvernării PDL, privind trecerea Poliţiei Rutiere în subordinea primăriilor. Are fi un element de descentralizare, cu condiţia ca acest serviciu să treacă la primării împreună cu sursa bugetară aferentă şi păstrând statutul special al poliţiştilor. Restul serviciilor de poliţie trebuie să rămână cu comandă unică, în sistemul centralizat al statului", crede Tişe.

Dar cel mai aprig susţinător al descentralizării poliţiei este fostul viceprimar, senaorul UDMR Laszlo Attila. „Fiecare autoritate locală trebuie să aibă în subordine şi poliţia, inclusiv cea rutieră. Poliţia Locală şi Poliţia Rutieră trebuie să conlucreze. Există un proiect similar încă de la începutul anilor `90, care a fost reluat prin 2004, dar întotdeauna lucrurile s-au împotmolit la salariile pe care le vor avea poliţiştii, odată trecuţi la primărie. N-am înţeles niciodată de ce Poliţia Rutieră şi cea de la Ordine Publică nu pot trece la autorităţile locale. Am înţeles că se opune ministrul Stroe. Această descentralizare ar trebui făcută de oameni care au trecut prin structurile autorităţilor locale, nu ţtiu de experienţă are domnul Stroe în acest sens", a afirmat fostul viceprimar.

 

Comenteaza