Premieră după 1989: Liviu Dragnea a scos Clujul din guvern

Premieră după 1989: Liviu Dragnea a scos Clujul din guvern
Pentru a treia oară în istoria post-decembristă, Clujul lipseşte de la masa guvernului. Dar guvernul lui Dragnea cu premier decorativ este primul cabinet format de la bun început fără vreun reprezentant al capitalei Ardealului.

După 1989 au mai existat doar două situaţii în care la masa guvernului nu s-a găsit loc pentru nici un clujean, e vorba de guvernele Ponta 2, după demisiile lui Ioan Rus şi Andrei Marga, respectiv Ponta 4, după debarcarea Aureliei Cristea şi cea de a doua demisie a aceluiaşi Rus. Însă, la instalare, guvernul Ponta avea doi clujeni, Rus şi Marga, în componenţă. Liviu Dragnea este primul şef de guvern (fie el şi din umbră) care îşi face echipa de miniştri fără să apeleze vreun clujean.

Deşi pare a se afla, în continuare şi în ciuda rezultatului din 11 decembrie cu nimic mai bun decât cel din 5 iunie, în graţiile lui „El Lider Maximo" - drept dovadă, tânărul parlamentar debutant a şi fost avansat vicepreşedinte de comisie - şeful interimar al PSD Cluj, Horia Nasra, nu a reuşit să-şi convingă şeful că cel al doilea cel mai mare şi important oraş al ţării, după Bucureşti, trebuie să aibă un cuvânt de spus acolo unde se iau deciziile majore pentru ţară.

Culmea, el nu pare deranjat de faptul că Clujul a fost complet ignorat la alcătuirea guvernului şi recunoaşte că dictatorul absolut din PSD şi-a format echipa din oameni apropiaţi lui şi nu premierului de faţadă. „Guvernul n-a fost alcătuit pe criterii geografice. Există mai multe oraşe mari, în care PSD a obţinut peste 60% la ultimele alegeri, care n-au pe nimeni în guvern. Actualul guvern a fost alcătuit din oameni fără mare notorietate, pe criterii de competenţă, oameni cu care a mai lucrat domnul preşedinte. De-a lungul timpului au fost guverne fără timişoreni, fără ieşeni, Iaşiul n-are nici acum nici un ministru", s-a justificat Nasra.

Deşi istoria a demonstrat că banii guvernamentali pentru proiecte mai mari sau mai mici ajung în judeţe în funcţie de influenţa pe care acestea o au în guvern, istoricul Nasra preferă să „recite din manual", convins că pentru marile proiecte ale Clujului şi nu numai (autostrada „Transilvania", Spitalul Regional de Urgenţă, centura Clujului, depozitul ecologic de deşeuri, sistemul intermodal de la aeroport etc.) banii vor curge şuvoi de la miniştrii lui Dragnea. „Un ministru e responsabil pentru 41 de judeţe plus cele şase sectoare ale Bucureştiului, nu doar pentru judeţul de unde provine", a „decretat" Nasra.

El nu a putut spune nici dacă clujenii vor fi reprezentaţi măcar în eşalonul doi al guvernului, la nivel de secretari de stat, subsecretari de stat sau şefi de agenţii guvernamentale. „Zilele viitoare vă voi putea răspunde şi la această întrebare", s-a limitat să spună Nasra.

 

Comenteaza