Premieră: un proiect al lui Boc întruneşte consensul politic

Premieră: un proiect al lui Boc întruneşte consensul politic
Pentru prima dată, puterea şi opoziţia susţin necesitatea Ministerului Fondurilor Europene, deşi aceasta nu garantează şi sprijinul parlamentar pentru înfiinţarea sa.

După ce n-a reuşit să obţină consensul în interiorul propriei coaliţii pentru două proiecte majore: reorganizarea administrativ-teritorială şi Legea minorităţilor, premierul Emil Boc a lansat un nou proiect care pare agreat de întregul spectru politic. Reprezentanţii USL susţin necesitatea unui Minister al Fondurilor Europene, dar nu garantează că vor şi vota în parlament înfiinţarea acestuia.

Cu o bună parte dintre finanţările europene blocate din motiv de licitaţii "cu probleme", şeful guvernului a decis să ia în calcul solicitarea Comisiei Europene şi să înfiinţeze un minister care să coordoneze tot ce înseamnă proiecte cu finanţare europeană. Singura dilemă care pare a persista în acest moment este dacă structura respectivă ar urma să aibă rang de minister, ceea ce ar însemna restructurarea guvernului şi necesitatea unui nou vot de învestitură în parlament, cu riscurile aferente, sau să funcţioneze doar ca o agenţie în subordinea guvernului.

În opinia preşedintelui PDL Cluj, deputatul Daniel Buda, fiind vorba de o cerinţă a Uniunii Europene, o dezbatere despre oportunitate devine inutilă. Buda apreciază că o centralizare a coordonării derulării proiectelor cu fonduri europene va proteja România de noi sancţiuni. "Va fi o structură menită să vegheze la cheltuirea banilor europeni, inclusiv să monitorizeze corecta desfăşurare a licitaţiilor. Nu întotdeauna a fost vorba de abuzuri ale administraţiilor locale, ci de greşeli de interpretare a legislaţiei europene, iar o asemenea structură centrală ar putea da o interpretare unitară acestor norme", a explicat Buda.

Membru al Comisiei de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor, democrat-liberalul Petru Călian optează pentru varianta mai riscantă. "Cred că ar trebui să fie minister, pentru a avea mai multă responsabilitate. După Ministerul de Finanţe şi cel al Administraţiei, ar fi cel mai important minister, pentru că ar aduce bani. Dar un asemenea minister ar fi bun doar dacă ar atrage mai mulţi bani şi mai rapid, şi numai dacă nu va genera cheltuieli în plus, adică dacă se va face cu redistribuire de personal", a afirmat Călian. El apreciază că un comandament unic în privinţa fondurilor europene ar putea avea drept rezultat evitarea ajungerii din nou în situaţia de a ne vedea cu fondurile blocate. "Copilul cu mai multe moaşe riscă să rămână cu moţul netăiat. La fel şi aici: toată lumea se ocupă de fonduri europene şi nimeni nu face nimic şi nici nu răspunde. Un minister care să se ocupe unitar de tot ce înseamnă fonduri europene ar însemna o simplificare a procedurilor şi o mai clară responsabilitate", a afirmat Călian.

"Un asemenea minister şi-ar atinge scopul doar dacă ar fi condus de o persoană cu autoritate şi foarte bun profesionist. La fel au făcut şi Ungaria, şi Polonia şi au atras mult mai multe fonduri decât noi. Un asemenea minister ar coordona procedurile atragerii de fonduri europene pentru toate ministerele, de aceea nici nu poate fi agenţie", a comentat preşedintele UDMR Cluj, deputatul Mate Andras Levente. Fără a avea garanţia că portofoliul ar reveni UDMR, Mate are totuşi o propunere nominală. "Măcar secretar de stat ar putea fi Csutak Istvan, specialist în fonduri europene, care a mai lucrat într-un asemenea minister", a spus Mate. Amintim că Csutak este şi autorul "hărţii UDMR", care împarte România în 16 regiuni.

Viceliderul grupului PSD din Senat, Alexandru Cordoş, apreciază utilitatea unui asemenea minister, dar n-are încredere că el va fi înfiinţat de actualul cabinet. "E o soluţie pe care PSD a propus-o încă de anul trecut, iar faptul că Guvernul Boc vorbeşte despre un asemenea minister doar la presiunile Comisiei Europene, dovedeşte minciuna PDL. Nu organizarea teritorială e vinovată pentru slaba absorbţie a fondurilor europene, ci ineficacitatea aparatului guvernamental. Dar nu se va întâmpla asta acum, pentru că un asemenea minister ar elimina raţiunea existenţei Ministerului Dezvoltării, minister care dă bani pe criterii politice. Boc a câştigat alegerile în partid cu banii daţi de Udrea. De fapt, nu doresc să-l înfiinţeze, vor doar să acopere dezastrul de la Ministerul Dezvoltării", a apreciat Cordoş. El spune că PSD ar putea lua în calcul o eventuală susţinere parlamentară a înfiinţării acestui minister doar dacă în fruntea lui ar fi un profesionist, dacă s-ar desfiinţa ministerul condus de Elena Udrea şi dacă premierul ar recunoaşte că a fost ideea opoziţiei.

Şi liberalii îşi revendică paternitatea ideii. "Noi avem în program înfiinţarea unui asemenea minister, care, însă, e util doar dacă asigură cofinanţarea proiectelor, pentru că marea problemă a administraţiilor locale este cofinanţarea şi plata taxei pe valoarea adăugată, pe care noi am promis că le vom acoperi de la guvern. Întrebarea e: în numele cui vorbeşte Boc despre acest proiect, în numele cozii pe care o fac la Direcţia Naţională Anticorupţie oamenii din ministerul Elenei Udrea? Ideea e bună, dar nu e pentru Guvernul Boc. După ce va cădea, îi vom arăta noi cum se face", a comentat viceliderul grupului PNL din camera inferioară, Horea Uioreanu. Nici el nu crede că Boc va şi pune în practică acest proiect.

Preşedintele CJ: "Proiect bun, dar cu condiţii"

În viziunea preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, o asemenea nouă structură ar putea ajuta autorităţile locale în accesarea fondurilor europene, dar numai dacă va fi "făcută cu cap". "Nu ştiu care vor fi atribuţiile viitorului minister. Dacă va aduna toate atribuţiile celorlalte ministere pe fonduri europene, iar acestea vor rămâne doar cu proiectele cu fonduri guvernamentale, va fi viabil. Dacă, însă, vor păstra şi celelalte ministere atribuţii pe proiectele cu finanţare europeană, se vor suprapune şi se vor încurca lucrurile. Ideea de a concentra decizional toţi banii europeni va da coerenţă şi va simplifica accesul administraţiilor locale la fonduri europene. Dar va fi obligatoriu să fie condus de un profesionist. Dacă vor pune un politician în fruntea lui, mai bine nu-l mai fac", a comentat Tişe.

 

 

Comenteaza